Hirdessen itt

Donald Tusk a brit kormányfőnek: ideje munkához látni a károk mérséklése érdekében

Ideje munkához látni az Egyesült Királyság uniós kilépése okozta károk mérséklése érdekében most, hogy véget ért a kormányzó brit Konzervatív Párt éves kongresszusa - üzente Theresa May brit kormányfőnek csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
"Én is voltam pártvezető 15 éven keresztül, ismerem a pártpolitika szabályait, de most, hogy véget ért a tory kongresszus, ideje munkához látni" - hangsúlyozta Tusk a Leo Varadkar ír miniszterelnökkel folytatott brüsszeli megbeszélését követően.

Kiemelte: "még ha nehéz vagy kellemetlen is, az igazmondás a legjobb módja annak, hogy kimutassuk a partnereink iránti tiszteletünket".

Tusk "esztelennek" és "sértőnek" nevezte a brit külügyminiszter később visszavont kijelentését, amellyel az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlította. Továbbá rámutatott, hogy a feszültséget szító, érzelmekre apelláló, elfogadhatatlan megjegyzések nem vezetnek sehova, ezekkel csak az időt vesztegetik.

"A Szovjetunió a börtönökről, a gulágokról, a határokról és a falakról szólt, az állampolgárok és a szomszédos országok elleni erőszakról. Az Európai Unió ezzel szemben a szabadságról, az emberi jogokról, a virágzásról, a békéről, a félelem nélküli életről, a demokráciáról és a pluralizmusról, valamint egy, belső határok vagy falak nélküli kontinensről" - fogalmazott.

A tanács elnöke mindemellett leszögezte, az uniós tárgyalódelegáció feladata, hogy védje a bennmaradó huszonhét tagállam érdekeit, és bár rendkívül sajnálják az Egyesült Királyság távozását, emiatt nem fogja feladni a közösség az alapvető értékeit és érdekeit.

Az Európai Unió kezdetektől fogva a lehető legszorosabb kapcsolatokra törekszik a szigetországgal, nem pusztán olyan szabadkereskedelmi megállapodást ajánlottak, amilyet Kanadával kötött az EU, hanem annál jóval mélyebb, például kül- és biztonságpolitikai kérdésekre is kiterjedő "Kanada-plusz-plusz-plusz" egyezményt - közölte.

Tusk a többi bennmaradó tagállam nevében ismét támogatásáról biztosította Írországot, és elmondta, hogy noha London elutasította az ír-északír határellenőrzésre vonatkozó uniós megoldási javaslatot, továbbra is kizárólag olyan rendezés lehetséges, amely teljes mértékben tiszteletben tartja az 1998-as nagypénteki megállapodást, illetve a belső piac és a vámunió integritását.

Leo Varadkar a tárgyalások felgyorsításának szükségességéről beszélt az október közepi EU-csúcs előtt, amelyen komoly előrelépést kellene elérni, hogy következő hónapban tető alá lehessen hozni az egyezséget.

"Ez Írországnak, az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak is érdeke" - húzta alá.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések