Hirdessen itt

Brexit - PM: jelentős többletfeladatot ró a Brexit a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra

A Brexit jelentős többletfeladatokat ró a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV), a felkészülés már elkezdődött - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felelős helyettes-államtitkára a Magyar Vámügyi Szövetség őszi konferenciájának pénteki sajtótájékoztatóján, Egerben.
Molnár Tamás kiemelte: első becsléseik szerint évente közel félmillió vámkezelési üggyel nő a NAV apparátusának leterheltsége a brit EU-tagság megszűnése miatt, függetlenül attól, hogy létrejön-e, vagy meghiúsul az EU és Nagy-Britannia között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás.

Jelezte: Magyarország uniós csatlakozása óta az idei rekordév lesz adó- és vámbevételi szempontból. A 2018-ra előirányzott 1099,4 milliárd forintos jövedéki adóbevétel az év első kilenc hónapjának adatai alapján megközelíthető, sőt, jó eséllyel teljesíthető lesz - mondta. Emlékeztetett: a 2017-re tervezett 1069 milliárd forint több mint 95 százaléka folyt be az államkasszába.

Közölte, továbbra is kiemelten kezelik a harmadik országból, illetve a Távol-Keletről érkező áruk vámkezelését, mivel el szeretnék érni, hogy a távol-keleti áruk közép-kelet-európai vámkezelési központja Magyarország legyen.

Sipos László Péter, az idén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Vámügyi Szövetség elnöke elmondta, minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi a szervezet őszi konferenciáját. Ennek elsődleges okát a küszöbön álló Brexitben látta, amely precedens értékű, hiszen "az első kilépés az unióból" - fogalmazott.

Rámutatott: Magyarország már az EU-integrációt megelőzően is jelentős külkereskedelmi áruforgalmat bonyolított le Nagy-Britanniával, azóta pedig jelentős növekedés volt tapasztalható. Ma már a szigetország a 10 legjelentősebb külkereskedelmi partner egyike - húzta alá, megjegyezve: a forgalom a kilépést követően egyik pillanatról a másikra válik majd újra vámügyi szempontból adminisztratív feladattá.

Úgy vélte, a szakma felkészültségén is múlik, hogy ezt követően a brit export és import vámkezelése milyen arányban történik Magyarországon.

A szövetség pénteken és szombaton Egerben zajló őszi konferenciáján egyebek mellett szó esik az aktuális vámjogi szabályozási kérdésekről, valamint a végrehajtási és folyószámla-felügyeleti területhez kötődő rendészeti tapasztalatokról. A résztvevők megvitatják az új jövedéki szabályozás gyakorlati nehézségeit, illetve tárgyalnak a vámügyi problémákról és az egységes hatósági jogalkalmazásról is.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések