Hirdessen itt

BÉT - A nemzetközi trendekkel összhangban csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,18 százalékos csökkenéssel, 37 146,73 ponton zárt csütörtökön.
A részvénypiac forgalma 10,0 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Csillag Zsigmond, az OTP Treasury üzletkötője az M1 aktuális csatornán elmondta: enyhe negatív hangulat volt tapasztalható mind az európai, mind a magyar tőzsdén, a BUX is csökkent. A vezető részvényék közül egyedül a Mol emelkedett, a legnagyobb esést pedig a Richter könyvelhette el.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek kifejtette: eladói hullám jellemezte az európai piacokat a kötvényhozamok emelkedése miatt, amely a dollárnak is újabb lendületet adott. Míg a hozamemelkedés a defenzívebb papírokat hátrányosan érintette a nemzetközi piacon, addig a bankpapírokat támogatta. A BUX a nemzetközi trendekkel összhangban csökkent - tette hozzá.

Kifejtette: Jerome Powell, a Federal Reserve (Fed) elnöke szerdán úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az amerikai gazdaság továbbra is ilyen kimagasló növekedési ütemet mutat, akkor elképzelhető, hogy a kamatemelések során az egyensúlyszintnek tartott kamatok fölé mennek azért, hogy megakadályozzák a gazdaság túlfűtöttségét. Ennek köszönhetően az amerikai hozamok "megugrottak", ez támogatta a dollár erősödését is, amelynek következtében a részvénypiacok lefordultak - mondta az elemző. 

A magyar tőzsdéről az elemző kifejtette: a leggyengébb teljesítményt a Richter mutatta, amely szerdán még megközelítette az 5500 forintos szintet, azonban csütörtökön lefordult és 5300 környékén mozgott. A Mol esetében a vevők megpróbálták a 3000 forintos szintet bevenni, az OTP esetében szintén az eladók domináltak. 

A Mol 36 forinttal, 1,21 százalékkal 3020 forintra erősödött, 2,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 60 forinttal, 0,59 százalékkal 10 180 forintra csökkent, forgalmuk 4,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 398 forintra esett, forgalma 189,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 95 forinttal, 1,76 százalékkal 5310 forintra gyengült, a részvények forgalma 2,1 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3636,71 ponton zárt csütörtökön, ez 48,17 pontos, 1,34 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések