Hirdessen itt

Aradi vértanúk - Országszerte tartanak megemlékezéseket a nemzeti gyásznap alkalmából

Országszerte és a határon túli településeken, valamint az iskolákban is megemlékeznek az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója, október 6. alkalmából. Szombaton, a nemzeti gyásznapon a fővárosban, az Országház Parlament előtti Kossuth téren felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját. A Fiumei úti sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzást tartanak, emellett egész napos rendkívüli történelemórával várják a megemlékezőket.
A kormány 2001. november 24-én nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Ezen a napon az állami lobogót félárbócra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót, az iskolákban megemlékezést tartanak.

Számos vidéki településen pénteken tartják a megemlékezéseket, koszorúzásokat.

A központi rendezvények szombaton reggel a budapesti Kossuth téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját.

Áder János Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kemecsén mond emlékbeszédet az aradi vértanúk mártírhalálának évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Szlovákiában, Nyárasdon beszél az aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésen.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések