Hirdessen itt

A lengyel energiaügyi miniszter kilátásba helyezte a lakossági áramdíjak növekedésnek megállítását

Az utóbbi időben jelentősen növekedő lakossági áramfogyasztási díjak emelkedésnek megállítását helyezte kilátásba Krzysztof Tchórzewski lengyel energiaügyi miniszter a Parkiet lengyel gazdasági hírportálnak adott, pénteken megjelent interjúban.
A hírportál arról tudakozódott, hogy a lengyel kormány milyen intézkedésekkel állítaná meg az energiaárak növekedését. Lengyelországban szeptemberben a nagyfogyasztók átlagosan 276 zlotyt (mintegy 64 eurót) fizettek egy megawattóráért, több mint 60 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Tchórzewski aláhúzta: tárcája az áremelések megállítására törekszik, számítani kell viszont a nemzetközi adottságokkal is. Ezek között a szén-dioxid-kibocsátási egységek növekvő árait, valamint a szén árának globális növekedését említette. Lengyelországban az energiafogyasztás mintegy 80 százalékát a szénerőművekből fedezik.

Tchórzewski szerint az energiaáraknál jelenleg "bizonyos stabilitás, sőt csökkenés" észlelhető, a lengyel energiaügyi tárca pedig az energiapiaci körülmények állandósítására törekszik. Ezt a miniszter szerint támogatja az a törvény is, amely az áram kizárólag tőzsdén történő nagykereskedelmi értékesítését szabályozza.

Jelenleg az áramszolgáltatók az általuk eladott energia 30 százalékát kötelesek a tőzsdén értékesíteni. A jogszabály tervezetét a héten hagyta jóvá a varsói kormány, most a parlament elé kerül.

Tchórzewski bejelentette, hogy kidolgozzák a lakosság és az energiaigényes ipari fogyasztók terheit egyaránt csökkentő intézkedési csomagot. Ez elmondása szerint bizonyos illetékengedményeket tartalmazna, kompenzálná a szén-dioxid-kibocsátási kvóták drágulását is.

Az utóbbiról elmondta: szeptemberben az Európai Bizottság illetékes tagjaihoz fordult az egységárak "túlzott növekedése" miatt, és ígéretet kapott, hogy ezt Brüsszelben napirendre tűzik. A szén-dioxid-kibocsátást szabályozó egységek ára augusztusban tonnánkénti 20 euró volt, míg 2017 elején még 5 euró.

Lengyelországban a lakossági áramárakat az energiaszabályozó hatóság (URE) felügyeli. Maciej Banda, az URE elnöke nemrégen kijelentette: lehet, hogy támogatná az áremelést. Egyes szakértők szerint a piac jövőre a lakossági áramárak 15-20 százalékos növekedését kényszeríthetné ki, mások szerint csak "kompromisszumos", 6-8 százalékos áremelés várható.

Ebben elemzők szerint politikai tényezők is szerepet játszhatnak, hiszen október végén lengyel önkormányzati, a jövő évben pedig európai parlamenti és lengyel parlamenti választások lesznek.

A lengyelországi energiaszállító cégek egyelőre nem nyújtották be az URE-hoz a jövő évi tarifákra vonatkozó beadványaikat.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések