A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pásztortáska – a menstruációs fájdalmak és vérzések enyhítője

A pásztortáska az egyik leggyakoribb őshonos növényünk. Ezt a növényt már közel kétezer évvel ezelőtt is széles körben alkalmazták vérzéscsillapítóként, Néró orvosai is gyakran kezelték pásztortáska segítségével a császárt. Eredetileg azonban – ahogyan azt a neve is sugallja – a pásztorok használták, a juhoknak ellés után pásztortáskát adtak, hogy elállítsák a méhvérzést. A tizennyolcadik század végéig a magyarok palackfű néven emlegették. Egyéb megnevezései közé tartozik még például a kanálfű, Kisjézus táskája, élek-halok, valamint Szent György-virág. 

A pásztortáska szedése

A keresztesvirágúak családjába sorolható, utakon, réteken gyakran előforduló növény, amely legnagyobb mértékben, áprilisban és májusban virágzik, de a nyári hónapokban is sok helyen lehet észlelni. A pásztortáska leveles, virágos szárának a felső részét szokták felhasználni gyógyászati célokra. A gyűjtését április és június között érdemes elkezdeni, valamint szeptemberben, a másodvirágzást követően.

A pásztortáska felhasználása

A pásztortáska kitűnő megoldásnak minősül bizonyos bogarak, rovarok elleni harcban, szúnyogirtásra is kiválóan alkalmas.

Ez a növény számos módon felhasználható, készíthetünk belőle teát, tinktúrát, illóolajat vagy akár ülőfürdőt is.

A pásztortáska számos, a szervezet számára igencsak hasznos hatóanyagot tartalmaz, van benne többek között hisztamin, szaponin, flavonoidok, peptid, B1, B2, B3 és C-vitamin, ásványi sók, kálium só, valamint zsíros olaj.

A pásztortáska gyógyhatásai

Ennek az egész világon elterjedt növénynek számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. A pásztortáska a palástfűhöz hasonlóan abszolút kiváló például vérzések elmulasztása szempontjából. Legyen szó akár a túlzott menstruációs vérzésről, gyomor-, bél- vagy orrvérzésről, a pásztortáska minden esetben kifejti jótékony hatását. Ezen kívül mérsékli a vérköpést súlyos betegségek esetén, valamint csökkenti a vérvizelést is.

A pásztortáska a hölgyek számára amolyan igazi életmentő csodaszernek számít azokon a bizonyos nehéz napokon! A túlzottan erős vérzést ilyen esetekben úgy lehet a legkönnyebben mérsékelni, ha 2 és fél deci felforralt vízben 15 percig hagyjuk állni az egy evőkanálnyi füvet, akkor 15 perc elteltével olyan ital birtokába jutunk, amely enyhíti a menstruációval járó fájdalmakat és stimulálja a méhizmot. Az így készült teából naponta egy-két csészényit kell fogyasztani a megfelelő hatás érdekében, ez a tea azonban azoknak a hölgyeknek is kifejezetten kiváló gyógyírt jelent, akik éppen változókorban vannak.
A nőknél a hajhullást az inzulin hormonok szabályozzák, a nemi hormonokon keresztül, amelyek ha nagy mennyiségben termelődnek a szervezetben hajhulláshoz is vezethetnek. A pásztortáska az emberi hormonháztartásra nagy hatással van, ezért ha a nőknél hajhullás esete áll fent érdemes pásztortáska teát fogyasztani.

Orrvérzés esetén viszont elég, ha pásztortáska teába mártunk egy tampont és azzal néhány percen belül sikerül is elmulasztani a kellemetlen tüneteket.

Ez a növény kitűnő hatással van a szívműködésre, az érelmeszesedés megakadályozásában is nagy szerepe van, de az erek tisztán tartása szempontjából is hasznos.

Ha úgy érzi, hogy lábai vérkeringése lassúbb, mint amilyennek lennie kéne, akkor jó ötlet minden napot egy-egy csésze pásztortáskából készült teával kezdeni és befejezni. A pásztortáska az aranyér, a visszér, valamint a fájdalommal járó vizelés esetében egyaránt alkalmazható, elsősorban tea formájában.

A vérző aranyeret úgyis eredményesen lehet kezelni, ha ülőfürdőt készítünk ebből a különleges növényből.

Fájó izmainkat dörzsöljük be pásztortáska tinktúrával, ha szeretnénk megszabadulni az ilyen kellemetlen érzésektől is.

Fertőtlenítő tulajdonságának köszönhetően kitűnően alkalmazható a húgyúti problémák, a húgyúti fertőzések esetében is, valamint a régi falusi gyógyászatban azt tartották, hogy a pásztortáska serkenti a férfiak nemi vágyát is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések