Hirdessen itt

Kamilla, az ember barátja

A kamilla, latin nevén matricaria recutita, vagy chamomilla recutita a fészekvirágzatúak népes családjának tagja. Sokféle elnevezése – orvosi székfű, szüzekanyja, bubulyka, anyafű, Szent-Iván pipitér – arra utal, hogy igencsak népszerű gyógynövényről van szó. Sűrű előfordulása lehetővé teszi, hogy a Kárpát-medence több pontján is könnyedén felleljék a gyűjtők.

A kamilla tulajdonságai

A zárvatermők közé sorolt kamilla kinézetre is tetszetős növény, kevésbé avatott szeműek is megismerik a mezőkön. Maximum 50 cm magasra nő meg és nem ágazik szét. A fészek zöldes átmenettel rendelkezik, a levelek szárnyasan szeldeltek, a virágrész pedig fehér színű. Virágzáskor jellegzetes illatáról könnyedén felismerhető. Egyéves vagy áttelelő, dél- kelet-európai növény, mely a homokos talajt kedveli. Lehetséges, hogy egy helyen 2-3 évig is megmarad, de nem jellemző.

A kamilla gyógyhatása

A kamilla gyógyhatása közismert; már a gyerekek is tudják, hogy forrázata jót tesz testnek és léleknek egyaránt. Nyugtató hatásának köszönhetően csökkenti a gyulladást a szervezetben és pozitívan befolyásolja az erőnlétet. Belső és külső kezelésre is használják. Serkenti az emésztést és oldja a görcsöket. Kisbabáknak is javallják, mértékkel. Sebfertőtlenítésre tökéletesen alkalmas és kiváló, mint haj- és bőrápoló. Illóolaját a gyógyszeripar régóta alkalmazza különböző betegségek kezelésére, de a szépségipar is él a kamilla gyógyhatásainak előnyeivel. A szépségápolásban elévülhetetlen érdemeket szerzett gyógynövény közkedvelt Európában és néhány Latin-Amerikai országban.

A kamilla fogyasztása

A kamilla fogyasztása lehet alkalmi vagy rendszeres, csupán arra kell figyelni, hogy a kúra nehogy túl hosszú legyen. Érdemes szakember, orvos vagy gyógyszerész véleményét kikérni a tekintetben, hogyan használható fel optimálisan az orvosi székfű.

Leggyakrabban teaként fogyasztják, mely csecsemőkortól kezdve adható meghatározott feltételek mellett: 2 dl vízzel leforrázunk 2 evőkanál kamillavirágzatot, amit lefedve állni hagyunk. Naponta maximum 2-3 csésze a megengedhető mennyiség felnőtt esetében, gyereknél körülbelül a fele mennyiség javallott.

Megfázásoknál gyakori az inhalálás, melynek lényege, hogy a leforrázott kamilla párlatát szívja be a beteg. Fejét törülközővel lefedve biztosítja, hogy az illatos gőz átjárja az arcát, kifejtve gyógyító hatását. Általában 10 perc ajánlott légúti fertőzéseknél; a művelet szükség szerint ismételhető a szerint, mennyire súlyos a betegség. Naponta kétszer végezhető az inhalálás, melynek eredményessége általában a következetes viselkedéstől függ; sok folyadék és pihenés mellett garantált a gyógyulás.

Termesztésével kapcsolatos tudnivalók

A kamilla a Kárpát-medence legtöbb pontján fellelhető. Magyarországon a 20. század második fele óta van jelen nemesített fajtája, de általában sokféle változattal büszkélkedhet. A vadon élő és a termesztett kamilla egyaránt begyűjthető, amikor a növény virágszirmai teljesen kinyíltak. A virágok sugárzó, nyelves, fehér változatban figyelhetőek meg.  A virágzás kezdetén felfelé nyílnak. Frissen és szárítva is felhasználható. Rendszerint nagyobb csomókban található nyár derekán. Általában áprilistól augusztus végéig, néha másodszor is, szeptemberben szedhető. Arra kell figyelni, hogy a szedések között 4-5 nap teljen el. A kamilla szereti a meleget és a fényt, de kellő talajnedvességre is szükség van a jó terméshez.

A kamilla tárolása

A kamilla szedhető vadon vagy a szántóföldek mellől, de figyelni kell rá, hogy a megszedett gyógynövény ne legyen szennyezett. Utak mentén nem ajánlatos a kamilla begyűjtése, hisz a benzingőz jelentősen ártalmas a védtelen növényre, és így az ember számára is. Szedésénél gondoskodjunk róla, hogy azonnal arra a helyre szállítsuk, ahol száraz, erős fénytől védve tudjuk huzamosabb ideig tárolni. A teljesen szikkadt példányokat textilanyagból készült zsákocskákba vagy hermetikusan zárható üvegekbe rakhatjuk. 1-2 évig is tárolható minőség romlása nélkül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések