Hirdessen itt

Homoktövis: a legyengült immunrendszer gyógyítója

A homoktövis (Hippophae) kétlaki, tövises bokor, rendkívül gazdag vitaminban. C-vitamin tartalma miatt a gyógyszergyártásban és az élelmiszeriparban is sokoldalúan felhasználják.
A Kárpát-medencében egyetlen fajtája őshonos, a Hippophae rhamnoides. Természetes populációi egyre kisebb területen lelhetők fel, ami odafigyelést és védelmet kíván az ember részéről.

A homoktövis tulajdonságai

A homoktövis ágait pikkelyszőrök borítják. Levelei lándzsára emlékeztetnek, rozsdabarnásak, virágai pedig kicsik, sárgászöld színűek. Narancssárga bogyótermése 5-10 mm hosszú, vastagsága pedig 4-8 mm. Tojásdad alakú. Egyetlen mag található benne. Homokos, sziklás domboldalakon vagy tengerpart közelében él meg. Előfordul, hogy elszaporodik, ilyenkor összefüggő területet alkot nagyobb részeken. Áprilisban virágzik, a terméseit nyár végén, augusztusban gyűjtik be. Ha megcsípte a dér, a kesernyés íz megédesedik.

A homoktövis felhasználása

A homoktövisnek több változata ismert. Magyarországon díszcserjeként is használják, mivel mutatós, ráadásul képes az eróziót megállítani a talaj megkötésével. Viszonylag igénytelen növény, megél a gyengébb minőségű talajokon is, a telet jól viseli, a fagyok nem károsítják. Kitűnő immunrendszer erősítő, és gátló hatással van a sejtek öregedési folyamataira. Zsíroldó- és anyagcsere fokozó képességének köszönhetően a testsúly ideálissá tételében is szerepet játszik.

A homoktövist felhasználják dzsemek, likőrök, ivólevelek és olajtermékek készítésére. Rendkívül magas vitamintartalmának köszönhetően egyre nagyobb a rajongótábora. A citromhoz viszonyítva tízszer több C-vitaminnal rendelkezik!

A homoktövis gyógyhatása

A homoktövis serkenti a bőr regenerálódását, csökkenti a gyulladásos folyamatokat és helyreállítja legyengült immunrendszert. A sebgyógyításban nélkülözhetetlen csodaszernek számít, amit a gyógyszeripar ki is használ; készítményeiben rendszeresen alkalmazza hatóanyagait.
A homoktövis késlelteti a ráncok kialakulását és a hajhullást, ezért az idősek és kopaszodásra hajlamos emberek számára különösen ajánlott fogyasztása. Szárazabb bőr esetén jótékonyan segíti a test védekezését; a hámréteg gyulladását csökkenti. Védelmet nyújt a káros UV-sugarak ellen, de a belső szervek megfelelő működésében is közrejátszik. A gyomorfekély kitűnő orvosa, ismert mellékhatása nincs. A homoktövis kifejezetten ajánlható tápanyagszegény-, stresszes életmód folytatása során, amikor a szervezet túlzottan terhelt.

A homoktövis gyűjtése

A homoktövis termését az éréstől megkezdve gyűjtik a nyári hónapok alatt, de leginkább augusztus-szeptemberben. Figyelni kell arra, hogy érzékeny gyógynövény, mely a begyűjtés után azonnal veszíteni kezd vitamintartalmából. Az első fagyok megjelenésével szintén számolni kell az értékes anyagok csökkenésével, így a homoktövis szedésére érdemes olyan dátumot megjelölni, amikor még biztos magasak a vitaminértékek. A begyűjtött gyógynövényt azonnal fel kell dolgozni, hogy a hatóanyagai megmaradjanak.

A homoktövis tárolása

A friss termésekből préseléssel nyerhető ki az olaj, ami A-provitamint és E-vitamin is tartalmaz. A zsíros olaj a sugárfertőzések ellen nyújt védelmet, de felhasználható égési és fagyási sérülések helyi kezelésére. A homoktövis termései mélyhűtéssel tárolhatók, de nem szabad elfelejteni, hogy a frissen feldolgozott növény rendelkezik a legtöbb tápanyaggal. Leggyakrabban az élelmiszeriparban találkozunk vele, mint dzsemek adalékanyaga vagy előfordul a bioboltokban, ahol természetes tápanyagértékeit megőrizve vásárolhatjuk meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések