Még délelőtt tettük közzé olvasónk levelét, amit a NÉHIB-nek címzett a mérgezett citromokat illetően! És máris itt van a nép-egészségügyi hivatal szakszerű álláspontja. Köszönjük a gyors reagálást!
A NÉBIH kiemelten kezeli a déli gyümölcsök növényvédőszer-maradék tartalmának vizsgálatát, ezért évről-évre emelt mintaszámmal vizsgálja a citrusféléket. A hagyományos termesztésből származó déli gyümölcsöket gombaölő hatású növényvédő szerekkel kezelik a citrusfélék tárolási gombabetegségeinek megelőzésére. Ezek nélkül a szállítás alatt jelentős lenne a veszteség és vagy még drágább lenne, vagy nem érné meg ideszállítani.
A harmonizált uniós osztályozás szerint a három leggyakrabban használt felületkezelő szer (imazalil, tiabendazol, orto-fenilfenol) közül egyik sem bizonyítottan rákkeltő hatású!
Amennyiben rákkeltő hatásúak lennének, az unióban nem lehetne ezeket a vegyületeket növényvédő szerként felhasználni! Az EU-ban a növényvédő szer hatóanyagok folyamatos felülvizsgálaton mennek át, így ha bármi, a rákkeltő hatás igazolására utaló új tudományos vizsgálat látna napvilágot, a hatóanyagok felhasználását felfüggesztenék.
A NÉBIH részben pont a fogyasztói aggodalmak miatt, a vizsgálatokat kiterjesztette a fogyasztási körülményekre is, azaz megvizsgálta a megmosott és lereszelt citrom / narancs héját és külön a citrom-, narancsvelőt is. A kimutatott szermaradék általában a héjban volt kimutatható, azonban igen kis koncentrációban.
A krónikus, tehát a hosszútávú fogyasztói kockázatbecslés – figyelembe véve a magyar fogyasztási szokásokat – ebben az esetben nem mutat semmiféle kockázatot. Azaz több kg terméket (pl. citromhéjat) kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez
Azonban az elővigyázatosság elvét alkalmazva, a fogyasztók figyelmét fel kell hívni, hogy a citrom (vagy akár narancs) héja tartalmaz vegyi anyagokat, így annak fogyasztása nem ajánlott.
A NÉBIH által vizsgált ökológiai gazdálkodásból (közkeletű nevén bio) származó citrom-, narancs minták nem tartalmaztak kimutatható növényvédőszer-maradékot, megfelelően a jogi és fogyasztói elvárásoknak.
A NÉBIH álláspontja szerint normális (átlagos) fogyasztási körülmények között nem jelent elfogadhatatlan kockázatot, a kezelt citrom héjjának az elfogyasztása, azonban a tudatos vásárló eldöntheti, hogy esetleg saját meggyőződésből a kezeletlen vagy csak viasszal kezelt citromot vásárolja. Ez utóbbi termék egyre több áruház kínálatában megjelent.
Abban az esetben ha nagytömegű citrusféle héjának felhasználására kerül sor pl. kandírozási célból, akkor javasolt a kezeletlent választani.
Mindemellett javasoljuk, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy felhasználás előtt minden esetben erőteljesen mossák le vízzel.
Tisztelettel:
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Európai Uniós hozzájárulással, tudatosan mérgezik a citromhéjjal a magyar embereket
Egy mai hír hallatán az alábbi nyílt levelet küldtem a Nébih-nek. Az imént hallottam a híradóban, hogy tilos a citrom héját megenni, mert olyan vegyszerekkel van kezelve, amely már kis mértékben is súlyos egészségkárosodást, többek között rákot okozhat. Mindez Uniós hozzájárulással, mivel így tovább eltartható a citrom és egyéb citrusfélék.
0 Megjegyzések