A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Azt terjesztette a rendőrről, hogy szexuális szolgáltatást nyújtott

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében találta bűnösnek a Békéscsabai Járásbíróság azt az orosházi fiatalembert, aki tavaly augusztusban miután tiltott helyen fürdőzésért megbüntették, a készpénzátutalási csekkre a szexuális szolgáltatás kifejezést és rendőr nevét írta. Ezt követően a lefényképezett csekk, illetve a „Tízezres csekk szexuális szolgáltatásért cserébe a rendőrnek” tartalmú poszt, illetve a sértett neve kikerült a férfi saját Facebook oldalára is. Ezután indult eljárás az ügyben.
A csütörtökön megtartott tárgyaláson dr. Csáki Éva ügyész ismertette a vádiratot, amiből kiderült, hogy a vádlott tavaly augusztus 10-én délután három óra körül egy orosházi bányatóban, tiltott helyen fürdött. A vádlottal szemben a szolgálatot teljesítő rendőr – aki a bűncselekmény sértettje lett később – 10 ezer forintos helyszíni bírságot szabott ki. A fürdőzést a férfi kissé morogva, de elismerte.

A vádlott ezután a vele szemben kiszabott helyszíni bírságról a sértett által kiállított készpénzátutalási megbízásra, az „egyéb postai megjegyzés” rovatba a következőket írta: „Szexuális szolgáltatás” és zárójelben a sértett nevét is feltüntette.

„Ezt követően a vádlott a közösségi oldalának idővonalán a sértett becsületének csorbítására alkalmas, az emberi méltóságát, tisztességét sértő valótlan tényt állított, amikor a „Tízezres csekk. Szexuális szolgáltatásért cserébe a rendőrnek” tartalmú bejegyzést és a „Szexuális szolgáltatás (sértett neve)” megjegyzéssel ellátott készpénzátutalási megbízásról készített fényképfelvételt közzétette” – szerepelt a vádiratban.

A fiatalember – aki ügyvéd nélkül saját magát képviselte a tárgyaláson – védekezése két pilléren alapult. Egyrészt, bár az ügynek ez nem volt tárgya, arra igyekezett rávilágítani, hogy saját meglátása szerint nem úszott a bányatóban, csak a part mentén, a vízben sétálva a szemetet szedte össze. Egyébként horgászott, és a kapásmentes időszakban ezért ment be a tóba. Mint kiemelte, nem is tud úszni, illetve fényképeket is bemutatott az összegyűjtött hulladékról, illetve a tó medermélységéről.

A másik tényező, amit kiemelt, hogy az említett posztot nem ő tette ki a Facebookra. Elismerte, hogy a csekkre ő írta rá a feliratot, azt is, hogy azt lefotózta azzal a céllal, hogy elküldi a rendőrnek, de tagadta, hogy a közösségi oldalára később a képet és kommentárt posztolta volna. Hozzátette, a Facebookjába sokan beléphetnek és be is lépnek. Bűnösségét éppen ezért nem ismerte el. A poszt egyébként néhány nappal a kitétele után megváltozott, abból a rendőr nevének egy részét törölték. Született egy ironikus bejegyzés arról is, hogy miként dolgozta le közérdekű munkában a büntetést. A fiatalember azt is cáfolta, hogy ezekhez köze lenne.

A bíróság meghallgatta azt a szolgálaton kívüli rendőrt, aki mint a helyi horgász egyesület tagja egy gyereknek szervezett nyári tábor vezetésében vett részt, és miután a diákok jelezték neki, hogy valaki fürdik a bányatóban, felhívta a rendőrséget. Ugyancsak meghallgatták a sértett rendőrt is, akivel a vádlottnak saját megfogalmazása szerint soha semmi baja nem volt.

Pénzbüntetésre ítélte a bíróság

A bíróság a 31 éves fiatalembert bűnösnek találta rágalmazás vétségében. Dr. Hámori Katalin bíró elmondta, a bíróság a vádlottat 90 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, amelynek meg nem fizetése esetén a büntetést szabadságvesztésre kell átváltani. Az egy napi tételt 1000 forintban határozta meg a bíróság, így összesen 90 ezer forintot kell kifizetni. A férfinak ugyancsak meg kell fizetni a valamivel több mint 11 ezer forintos bűnügyi költséget.

Dr. Hámori Katalin kiemelte, a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy elvileg a Facebookra többen is posztolhattak ugyan a fiatalember oldaláról, a bejegyzések azonban olyan személyes hangvételűek, olyan dolgokat tartalmaznak, amit csak az írhatott, aki jelen volt és átélte a történteket. A csekkre írt felirat, illetve annak Facebookon való megjelenítése alkalmas volt a becsületcsorbításra, és sértette egy olyan személy emberi méltóságának megsértésére, aki a közjóra irányuló tevékenységet folytat.

Az ügyészség tudomásul vette a döntést, a fiatalember ugyanakkor felmentésért fellebbezett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések