Hirdessen itt

Az ásványi anyagokról kicsit bővebben

A vitaminok és ásványi anyagok nemcsak az egészségmegőrzésben, hanem a betegségmegelőzésben is a segítségünkre lehetnek.
A kalcium segít a csontok, a fogak és az izomszövet erősítésében. Szabályozza a szívverést, az izmokat, az idegrendszert és a véralvadást. Miben található? Legfőképpen a tejben és a tejtermékekben, a mákban, a dióban, a spenótban, a banánban.

A króm segít a glükóz metabolizmusában és növeli az inzulin hatékonyságát. A legjobb krómforrások a következők: kagyló, teljes kiőrlésű gabonafélék, búzakorpa, spárga, búzacsíra és sörélesztő.

A réz segíti a vörösvérsejtek képződését, a csontok növekedését és egészségét. A C-vitaminnal együttműködve az elasztin építésben van nagy szerepe. Rézforrások a burgonya, a búzakorpa, a szezámmag és a gabonafélék.

A jód a thyroxin hormon egyik komponense. Segít a pajzsmirigyhormonok előállításában, amelyek az anyagcserét szabályozzák. Miben található? A jódozott sóban, a tenger gyümölcseiben és az algákban.

A vas a hemoglobinképződésben segít. Javítja a vér minőségét. Növeli a stresszel és a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Legjobb vasforrások a hústermékek, a pisztácia, a szezámmag, a sóska és a hüvelyesek.

A magnézium segíti a sav és a lúg egyensúly kialakításában. Fontos a szénhidrátok és az ásványi anyagok metabolizmusában. Javíthatja az erőt a fehérjeszintézis növelésével. A legjobb magnéziumforrások: zöldségfélék, diófélék és teljes kiőrlésű gabonafélék.

A mangán segíti az enzimaktivációt, a nemi hormontermelést és a vázizmok kialakulását. Mangánban gazdag táplálékok a dió, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a búzacsíra, a mandula, a zöldségek és a gyümölcsök.

A foszfor nagyon fontos a zsír, a fehérje és a szénhidrát-hasznosítás terén. Foszforban dús táplálékok a hal, a hús, a baromfi, a tojás, a mandula, a pisztácia, a mustármag és a gabonafélék.

A szelén védi a test szöveteit a sugárzás, a szennyezés és a normál anyagcsere-feldolgozás okozta oxidatív károsodásoktól. A legjobb szelénforrások: tenger gyümölcsei, gabonafélék.

A cink részt vesz az emésztésben és az anyagcserében. Fontos a reproduktív szerv fejlesztésében. Segít a gyógyulásban. Szelénforrások: hús, máj, tojás, kagyló, búzacsíra, búzakorpa.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések