Hirdessen itt

Tényleg lehűtenek a jeges italok?

Szinte elviselhetetlen a kánikula, igyekszünk éppen ezért mindent megtenni azért, hogy egy kicsit lehűthessük magunkat. Nem csoda, ha több fogy hűtött üdítőből és sörből, jeges limonádéból, fagylaltból! De tényleg képesek ezek az ételek és italok lehűteni a testünket?
Az tagadhatatlan, hogy a nagy melegben különösen jól esik egy fagyi vagy jégkrém, vagy a jól behűtött ásványvíz, üdítő. Meglepő módon azonban hosszú távon ezek nem segítenek „lehűteni" a testünket. Az optimális testhőmérséklet fenntartása (vagyis az, hogy a túlhevülést és a kihűlést egyaránt meg tudjuk előzni) meglehetősen bonyolult folyamat. 

Az emberek a melegvérű élőlények közé tartoznak, vagyis a testhőmérsékletünk szabályozása nem függ a környezet hőmérsékletétől, a testünk ugyanis folyamatosan hőt termel. Az elfogyasztott ételek feldolgozása, a tápanyagok eljuttatása a sejtekhez, az élethez szükséges energia előállítása – vagyis, nagyon leegyszerűsítve - maga az anyagcsere hőtermelődéssel jár együtt. Vagyis, bár logikusnak tűnik, hogy a hideg fagylalt elnyalogatása lehűti a testünket, valójában azonban a fagylalt feldolgozása már a hőmérsékletünk emelkedésével járhat együtt! Ráadásul, minél több kalória van az elfogyasztott ételben, annál jobban érvényesül ez a hatás, vagyis a zsírokban és cukrokban gazdag fagylaltok éppen ellenkezőleg hatnak, mint reméljük.

Mi a helyzet a hideg italokkal, hiszen azokat nem kell olyan mértékben feldolgozni? Az igaz, hogy a hideg innivalók direkt hatással vannak a testhőmérsékletre, ám ez a hűtő hatás nagyon rövid ideig tarthat, hiszen a belső szerveink hamar felmelegítik azt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az üdítőkben, gyümölcslevekben, sörben is jócskán találhatunk kalóriát, cukrokat, és ezt ugyanúgy fel kell dolgoznia a szervezetünknek, mint az ételekből származókat.

Miért érezzük mégis jobban magunkat a hideg italoktól?

Nem elsősorban azért, mert hidegek, hanem azért, mert a segítségükkel pótolhatjuk az elveszített folyadékot. A hőségben (éppen azért, hogy a túlhevülést megelőzzük) az izzadás az egyik leghatékonyabb módszer a testhőmérséklet szabályozására, ez viszont nagy mennyiségű folyadék elvesztésével jár: egy nagyon meleg napon egy átlagos felnőtt akár másfél liternyi izzadságot is termelhet óránként! Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a kánikulában jóval többet igyunk, mint egyébként. 

Meglepő módon, a meleg italok éppen olyan frissítőek lehetnek, mint a hűtött üdítők – nem csoda, ha sok országban nem jeges vizet, hanem forró teát kínálnak. Egyrészt, ezek a már fent említett módon segítenek pótolni az elveszített folyadékot, másrészt a meleg italok olyan reakciókat indítanak el a szájban, illetve a garatban, melyek hatására jobban kezdünk izzadni. Az izzadság pedig elpárolog a bőrről, ennek köszönhető a szinte azonnali hűsítő hatás. Hasonló hatással vannak a szervezetünkre acsípős, fűszeres ételek is. 

A hűtött sörtől, fröccstől vagy más alkoholos italoktól azonban érdemes tartózkodni a forró napokon, legalábbis ne ezektől várjuk azt, hogy az elveszített folyadékot pótolják. Az alkoholnak ugyanis vízhajtó hatása van, így csak még több folyadékot veszítünk. Természetesen, nem kell teljesen lemondani ezekről az italokról, de fogyasszuk őket mértékkel és mellette igyunk elég vizet is!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések