A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orosz hatóság: nem nyert megerősítést a Kaczynski elnöki gépén történt robbanásról szóló elmélet

Nem nyert megerősítést az az elmélet, amely szerint 2010-ben robbanás történhetett Lech Kaczynski lengyel elnök Szmolenszknél lezuhant különgépén - jelentette ki Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője pénteken Moszkvában.
"Minden verziót, köztük a lengyel fél által hangoztatottat, alaposan ellenőriztünk. Konkrétan a robbanás verzióját a legelsők között ellenőriztük, de az nem nyert megerősítést" - mondta a szóvivő.

Rámutatott, hogy az SZK mellett ugyanerre a következtésre jutottak a FÁK-országok légiközlekedésével foglalkozó orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) szakemberei.

Petrenko abból az alkalomból szólalt meg az orosz médiában, hogy Varsó kérésére lengyel és orosz szakértők szeptember 3. és 7. között ismételten megvizsgálják majd a Tu-154M típusú elnöki repülőgép Szmolenszkben őrzött roncsait. Elmondta, hogy a lengyelek eddig már 11 alkalommal dolgoztak Oroszországban a katasztrófa tárgyi bizonyítékaival, a részvételükkel többször megvizsgálták mind a repülőgép lezuhanásának helyszínét, mind pedig a jármű maradványait.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a történtek kivizsgálása során az orosz nyomozók a kezdetektől fogva együttműködtek a lengyel illetékes szervekkel az európai bűnügyi jogsegély-egyezmény és a vonatkozó kétoldalú megállapodás alapján. Hangsúlyozta, hogy az SZK szakértői a küszöbönálló vizsgálathoz "biztosítják a vizsgálat menete és eredményei rögzítéséhez szükséges korszerű kriminalisztikai eszközök alkalmazását".

"Hangsúlyozom, hogy az orosz vizsgálatnak nem maradtak kérdései azzal kapcsolatban, hogy mi okozta a történteket" - mondta Petrenko.

A szóvivő szerint a tragédiához "több tényező együttes hatása" vezetett. Ezek között volt szerinte, hogy a gép parancsnoka a Szmolenszkben uralkodó időjárási körülmények ellenére nem döntött időben a tartalék repülőtérre való leszállásról és a személyzet hibás döntéseket hozott a rossz látási körülmények között, valamint annak ellenére, hogy többször is kijelzett a földhöz való közeledésre figyelmeztető készülék.

Mint Petrenko elmondta, a vizsgálat eredményét illetően korábban egyetértés volt a két fél között.

2010. április 10-én, a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre tartó lengyel elnöki küldöttséget szállító repülőgép katasztrófájában életét vesztette a lengyel politikai, katonai és szellemi elit számos képviselője, köztük Lech Kaczynski és felesége, Maria.

Lengyel részről az elmúlt években többször is elhangzott hivatalosan, hogy a gép fedélzetén robbanás történt. Egyebek között erre az eredményre jutott a varsói védelmi tárca bizottságának vizsgálata.

Az orosz álláspont szerint a kormányközi bizottság az ügy kivizsgálásáról készített 2011-es jelentésében a katasztrófáért a repülőgép pilótáit tette felelőssé, akik a többszöri figyelmeztetés ellenére nem voltak hajlandók egy tartalék repülőtérre leszállni. Ezzel Moszkva az ügyet tisztázottnak tekintette.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések