A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kuvait mintegy 2,8 millió hordó olajat termel naponta

2016 decemberében termelt ki Kuvait utoljára annyi olajat, mint idén augusztusának első napjaiban, írja az Oilprice. A parányi, de a fekete aranynak köszönhetően igen jómódú olajállamban elégedettek a júliusi OPEC-döntéssel, minek nyomán jelentősen növelni tudták a napi mennyiséget.
Mintegy 2,8 millió hordó olajat termel naponta Kuvait augusztus első napjaiban, ami 90 ezerrel több, mint június hónapban.

Fordulatot hozott július

Az olajkitermelő államok kartellje, az OPEC, szaúdi nyomásra júliusban a kitermelés növeléséről döntött, minek köszönhetően nagyjából félmillió hordónyi olajjal több kerül a világpiacra.
A kitermelés csökkentésére decemberig nem is számítanak az elemzők.

Bár a nagyobb mennyiség érzékeltette hatását az árakban, de a szaúdiaknak a célja ezúttal az volt, hogy az árszintet hosszú távon stabilizálják, és kiszámíthatóvá tegyék a kőolaj világpiaci kereskedelmét.

Ezt a hullámot pedig Kuvait, mely júliusban a harmadik legnagyobb OPEC-kitermelővé vált, megelőzve Nigériát, ki is használta.
Ez a termelési szint rendkívüli stabilitást biztosít számunkra, ami jó a vásárlóknak és a termelőknek is"
– mondta Bakheet al-Rashidi, kuvaiti olajügyi miniszter.
Úgy tűnik, Kuvaitban rendkívül elégedettek az OPEC döntésével, aminek eredményeként rég nem látott csúcsra jutott az országban a napi mennyiség.

Külföldön is erősítenek

A Kufpec-nek, az állami olajvállalatnak, külföldön is számottevő érdekeltségei vannak, ezeknél szintén a kitermelés növelésére készülnek. A cég azt is jelezte, 1,1 milliárd dollárt (nagyjából 270 milliárd forint) költenek a külföldi lelőhelyeken folyó munka fejlesztésére.

Ebből a pénzből elsősorban Kanadába jut, ahol a Kufpec naponta 100 ezer hordót termel ki. A céljuk az, hogy a kanadai területekről szeptemberben már 119 ezer, 2020-ban pedig 150 ezer hordót szállíthassanak.

Emellett jelentősen bővíteni akarják belföldi kapacitásaikat is.

A Kufpec összes kapacitása – figyelembe véve valamennyi mezőt, ahol jelen van – naponta 3,15 millió hordónyi olaj szállítására elég. Ezt 2020-ra 4 millió, 2040-re 4,75 millió hordónyira tervezik bővíteni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések