A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a bringás a járdán közlekedjen

Az utóbbi hetek balesetei arra figyelmeztetnek, hogy a biztonságos kerékpáros közlekedésről nem lehet elég szót ejteni.
– Ahhoz, hogy mindenki épségben hazaérjen, a szabályokat be kell tartani a biciklizőknek éppúgy, mint az autósoknak – hangsúlyozta dr. Fedor Rita. A megyei rend­őr-főkapitányság sajtószóvivőjével néhány fontos szabályt foglaltunk össze.

A KRESZ nem tiltja, de…

– Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen – mondta az őrnagy. – Ilyen az, ha az úttest a minősége miatt kerékpározásra alkalmatlan. Az úttesten folyó forgalom nagysága és összetétele nem befolyásolja az alkalmasságot, ezért bármennyire is nagynak tűnik a forgalom, az úttesten kell kerékpározni. Táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a járdán biciklizni – nyomatékosította Fedor Rita.

Annak ellenére, hogy a KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, tilos kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklizni!

– Az alkoholtűrő képesség egyénenként eltérő, de azt, ki és hogyan reagál a közlekedési helyzetre, már a legkisebb mérték is befolyásolja. Ha valaki a biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban ül kerékpárra (akár alkohol fogyasztása miatt), szabálysértést követ el.

Bizonyos körülmények között lehet személyt szállítani kerékpáron, viszont szigorú szabály vonatkozik annak módjára, és arra is, hogy hány éves személy vihet mást.

Kizárólag pótülésen

– Az első és legfontosabb tiltás, hogy vázon, kormányon, csomagtartón és a bicikli egyéb helyein nem szállítható utas! Kétkerekű kerékpáron kizárólag pótülésen (biciklire szerelhető gyermekülés) lehet 10 évnél fiatalabb gyermeket szállítani. Ez esetben a kerékpárosnak legalább 16 évesnek kell lennie, és a pótülést úgy kell elhelyezni, hogy az a vezetőt a jármű irányításában és a fékezésében ne zavarja – sorolta a sajtószóvivő. Kettőnél több kerekű biciklin a 17 évesnél idősebb személy szállíthat kerékpárt nem hajtó utast, akinek az erre kialakított ülésben kell utaznia.

Mennyivel tekerhet?

A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h, gyalog- és kerékpárúton 20 km/h, kerékpárúton 30 km/h, egyéb helyen 40 km/h lehet. Ha a kerékpáros fejvédőt visel, és nem szállít utast, úgy lakott területen kívül akár 50 km/h sebességgel is haladhat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések