Hirdessen itt

Hogyan csökkenthetjük az ízületi rendszerünkre ható károsító erőket?

A sportolás nagy kihívást jelenthet szervezetünk számára, sokszor maradandó sérüléseket is okozhatunk vele.
Lássuk, hogyan csökkenthetjük az ízületi rendszerünkre ható károsító erőket, ésszerű, átgondolt sportágválasztással, esetleg eszközhasználattal - írja a napidoktor.

A sport veszélyes üzem ezt mindenki tudja, de nem mindegy, hogy mennyit kockáztatunk. A sport lehet biztonságos, valóban csak az örömöt, jó közérzetet szolgáló tevékenység, ha tudjuk a szabályait és be is tartjuk azokat.

A fizikai munkavégzés alapvetően mozgatórendszer működése révén valósul meg, így a legnagyobb terhelést is ez viseli. A mozgatószerveink különböző tagjai nem egyformán veszélyeztetettek. Az izomzat nagy terheket képes elviselni és az esetleges sérülésekből is gyorsan regenerálódhat.

A szalagok, inak sérülései is jó gyógyulási, regenerálódási hajlammal rendelkeznek, az ízületek azonban nem. A csontok végein található ízületi porcfelszínek könnyen szakadnak le, repednek be a nagy terhelés hatására, és gyógyulásuk többnyire nem is lehetséges. Idősödve a porcok kopása okozhat életminőség-romlást, melyet a helytelenül végzett sportolás siettethet.

Rangsorolhatunk a sportágak között, az ízületet veszélyeztető tulajdonságaik alapján. Azokban a sportokban, melyekben nagy erőkkel feszítjük egymásnak az ízületi felszíneket, azokban, melyek végzése során nagy erejű ütközések jönnek létre az ízületben, vagy ahol hirtelen fékezéssel, irányváltással kell dolgoznunk, ott ez a veszély egyértelműen jelen van. Az elsőre jó példák lehet a nagy súlyok mozgatásával járó sportok, a másodikra az ugrásokkal, szökdelésekkel járó mozgásformák, míg a harmadikra a fallabda vagy a foci.

Az egyszerű futás is károsodást okozhat a térd és bokaízületben, ha nem megfelelő talajon vagy futócipőben végezzük. A betont kerüljük el nagy ívben, amikor csak lehet, inkább természetes talajon, földön, salakon vagy műanyag futópályán fussunk! Sajnos a Margitszigeten kialakított futósáv nem sikerült tökéletesre. Túlságosan puha, így a beton keménységével éppen ellentétes tulajdonsága miatt károsít.

Mindig futásra tervezett cipőket használjuk, még ha borsosabb árat is kell fizetnünk értük. A mai tudományos igénnyel megtervezett futócipők a lábfej statikájának tökéletesen megfelelő formájúak, ráadásul a talp kiképzése is az ütközések okozta rezgések elnyelést szolgálják. Megérik az árukat, amit csak később szolgálnak meg.A fitnesztermekben található ellipszis trénerek („sífutó gépek”) ízületkímélőek, hiszen a futással ellentétben nem váltanak ki ütközéseket az ízületek felszínei között.

Elnyújtott, ellipszis pályán mozognak az alsó végtagok, így a terhelés minimalizálható.Az erősítő gyakorlatok során alkalmazott súlyzós feladatok szintén károsíthatnak, ha „túlvállaljuk” magunkat, azaz erőnkön felüli ellenállásokat alkalmazunk. Mindig tudnunk kell képességeink határát és csak azon belül dolgozzunk!

Az övhasználat és térdrögzítő alkalmazása guggolás során vagy a csuklószorító viselése kargyakorlatokkor, külső rögzítést ad az ízületnek, ezzel jelentősen csökkenti a sérülést okozó, apró ízületi mozgásokat. Erősítéskor a rugalmas ellenállások használata a legcélravezetőbb ízületi bántalmakkal küszködők számára. Ilyenek a különböző erősségű gumiszalagok, vagy a gumikötél.

Az ízületvédelem tekintetében a vízben végzett sportok vezetnek. Nyilvánvalóan az egyszerű úszás is ilyen, de sokaknak szórakoztatóbb a társaságban végezhető aqua fitnessz. A vízben testünkre ható felhajtóerő, csökkenti a súlyunkból származó terhelést okozó erőket, így mintegy csökkentett gravitációs térben dolgozhatunk. Kicsit olyan ez, mintha a Holdon sportolnánk.

Nyáron, ha tehetjük, menjünk ki a vízre, tóra folyóra és a különböző evezésformákat gyakoroljuk! A kajakozás, evezés mindig ülő helyzetben történik, de kenuzni is lehet ülve. Mindhárom sport csodálatos élettani hatásokkal bír, és az ízületekre gyakorolt terhelés is mérsékelt.

Fallabda helyett válasszuk inkább a teniszt! Bár a fallabda igen megerőltető, és emiatt fejlesztő hatása is nagy, sajnos a hihetetlenül dinamikus mozdulatok miatt, kiemelten sérülésveszélyes ízületeinkre. A tenisz lényegesen lassabb játék, így könnyebb úgymond „öregesen”, kisebb intenzitással játszani. A teniszkönyök megelőzésére a könyök köré felhelyezhető, tépőzáras szorító hevedert használhatjuk. Jobb megelőzni a teniszkönyök nevű, krónikus gyulladást, mint a kezelésével bajlódni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések