A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyógynövények: a komló gyógyhatásai

Az ártereken, vízpartokon növő komló már az ókor óta ismeretes, nemcsak a sör alkotórészeként, hanem nyugtató hatása miatt is.

Mit kell tudni a komlóról?

Elnevezése: Komló, vadkomló, latinul Humulus lupulus.

Hol él: Ártéri erdőkben, vízpartok mellett, cserjésekben található meg. Őshazája Dél- és Közép-Európa, Délkelet-Ázisa és Észak-Amerika.

Küllemi leírás: Az eperfafélék családjába tartozik, felkapaszkodó szárú, kétlaki növény. Levelei átellenesek, hosszúnyelűek, széles, tojásdad alakúak. Porzós virágai kicsinyek, zöldesfehér színűek. Termős virágzata sűrű álfüzér. Termése 2 mm hosszú makkocska.

Milyen drog készül belőle: drogja az ún. komlótoboz, azaz a termések együttese.

Mit tartalmaz: illóolajokat, keserűanyagot: humulon, lupulon, acilfluoroglucidok, flavonoidokat, cseranyagokat.

Mire alkalmazható a komlótobozból forrázással készült tea?

Enyhe nyugtató és altató hatású szer, emésztési panaszok kezelésére is használják. Enyhe ösztrogén hatása miatt elősegítheti a menstruációt, és változókorban is hasznos lehet. Külsőleg fekélyes sebek esetén borogatás gyanánt jótékony hatású.

Figyelmeztetés: a tea fogyasztása szellemi koncentrációt igénylő tevékenység előtt nem javasolt! A toboz bőrirritációt okozhat.

Még mire alkalmazható? 

Homeopátiás szerként idegesség és alvászavarok kezelésére alkalmazzák.
Élelmiszeripar: főként a sörgyártásban, de a kenyérgyártásban is használatos.

(Forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések