Breaking News

Hirdetés

Ezért ne dobjuk ki a tojáshéjat!

A tojás a legtöbb háztartásban alapélelmiszer: rendkívül sokoldalúan elkészíthető és az ára is kedvező, ráadásul nagyszerű fehérjeforrás. Azonban a tojáshéjat se dobjuk ki azonnal, a háztartásunkban azt is felhasználhatjuk!

Kalciumpótló tojáshéjból

A tojáshéj legfontosabb összetevője a kalcium-karbonát, mely közel 95 százalékát alkotja. A kalcium pedig nélkülözhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez. Bár jó néhány kalciumtartalmú étrend-kiegészítőt lehet kapni (még olyat is, ami tojáshéj alapú), a tojáshéjból mi magunk is készíthetünk olcsó kalciumpótlót.

Alaposan tisztítsunk meg 10-12 biotojás héját, majd tegyük őket egy fazékba, öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi a héjakat, majd forraljuk fel. Legalább tíz percig forraljuk!

Ezután a tojáshéjakat tegyük egy tiszta tepsire, és 150 fokon negyed órán keresztül szárítsuk a sütőben. A kihűlt héjakat a kezünkkel törjük össze, majd mozsár, robotgép vagy kávédaráló segítségével őröljük finom porrá. Naponta egy-egy kiskanálnyit keverjünk gyümölcslébe, joghurtba.

Talajpótlásra is jó a tojáshéj

Aki szívesen kertészkedik, annak is érdemes a tojáshéj-őrleményt félre tenni: a növényeket nagyszerűen lehet a magas kalciumtartalmú tojáshéjjal táplálni, különösen akkor, ha a talaj savasabb. Néhány növénynek, például a paradicsomnak, a paprikának vagy a padlizsánnak különösen előnyös lehet a kalciumpótlás, mert a tápanyaghiányos talajban könnyen tönkremennek.

A tojáshéjat ráadásul nemcsak a talajba keverhetjük, hanem az összezúzott tojáshéjat a növény köré is szórhatjuk, ezzel ugyanis elriaszthatjuk a csigákat és egyéb kártevőket. 

Kávéfőzéshez is?

Elsőre nagyon furcsának tűnhet, hogy a tojáshéjat a kávéfőzéshez használjuk fel, de akinek érzékenyebb a gyomra vagy nem szereti a kávé túlságosan kesernyés ízét, annak érdemes kipróbálnia. A kávé mellé kevert, alaposan megtisztított és megőrölt tojáshéj ugyanis enyhíti a kávé savasságát, és az ízét is megváltoztathatja. Keverjünk egy kiskanálnyi őrölt tojáshéjat a kávéhoz, és így készítsük el!

Takarításnál is jó segédanyag

A tojáshéjat a takarításhoz, természetes „súrolószerként" is felhasználhatjuk: az alaposan megtisztított, majd finomra őrölt tojáshéjat keverjük össze szódabikarbónával (3 evőkanál szódabikarbónához adjunk 1 evőkanál tojáshéjat), majd tegyünk hozzá annyi vizet, hogy jól kenhető pasztát kapjunk. Ezzel alaposan átdörzsölhetjük a kevésbé „érzékeny" felületeket a konyhában, fürdőszobában. 

Nincsenek megjegyzések