A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezért egyen citromot egészségesen is

Az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk a citrom: már az óvodások is tudják, hogy sok benne a vitamin, sokoldalúan felhasználható, nemcsak az ételeinkben és italainkban, de a háztartásban is. Milyen más pozitív hatásai vannak még a szervezetünkre?
A citromban a C-vitamin mellett értékes flavonoidok és fitonutriensek találhatóak, melyeknek köszönhetően ez a gyümölcs sokkal jobb hatással lehet a szervezetünkre, mint hisszük. Bár az tagadhatatlan, hogy a megfázásos időszakban a citromos-mézes tea vagy a citromos limonádé segítheti az immunrendszerünk megfelelő működését, így meggyorsíthatja a gyógyulásunkat is, érdemes akkor is naponta enni egy kevés citromot, ha éppen egészségesek vagyunk. 

Miért olyan egészséges a citrom?

A citromban található antioxidánsok – vagyis a C-vitamin – képesek semlegesíteni az úgynevezett szabad gyököket. A szabad gyökök károsítják a sejtjeinket, hosszabb távon krónikus gyulladásokat, súlyos betegségeket okozhatnak, például növelhetik a diabétesz, a kardiovaszkuláris problémák és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának rizikóját. A citrom rendszeres fogyasztásával nemcsak hozzájárulhatunk ezen problémák megelőzéséhez, de a már kialakult betegségek tüneteit is enyhíthetjük. 

A citromban és más citrusgyümölcsökben olyan vegyületek, úgynevezett limonoidok is találhatóak, melyek állatkísérletek során hatásosnak bizonyultak a szájüregi, a bőr-, a tüdő-, az emlő-, a gyomor- és a bélrendszeri daganatok ellen. A citromban lévő hatóanyagok megakadályozzák a daganatos sejtekosztódását, így lassíthatják a daganat növekedését is. Ráadásul, más hasonló hatású vegyületekkel (így a zöld teában vagy a csokoládéban található fenolokkal) szemben a limonoidok egyike, a limonin sokkal hosszabb ideig aktív marad a szervezetünkben. 

Jótékony citromsav?

A citromban található savak irritálhatják az érzékenyebb gyomrúakat, és fokozhatják például a gyomorégés kellemetlen tüneteit. Azonban ezek a savak jót is tehetnek a szervezetünknek, egyes kutatások szerint például megelőzhetik a vesekövek kialakulását. A citromban található savak a vizelet pH-értékét is megváltoztatják, ezzel pedig azt is befolyásolhatják, hogy mennyire könnyen képződnek a vesekövek. Emellett a savak serkentik a vizeletürítést és növelik a vizelet mennyiségét is. 

Külsőleg is bevethetjük a citromot

A citrom kedvező hatásait nemcsak a gyümölcsöt elfogyasztva élvezhetjük, külsőleg alkalmazva is hozzájárulhat az egészségünk és a szépségünk megőrzéséhez. A citromot kipróbálhatjuk olyangyakori haj- és bőrproblémák ellen, mint a korpásodás vagy a zsírosodás, de a citromban található savak segíthetnek a mitesszerek és az apróbb ráncok elleni küzdelemben. Ha rendszeresen használunk citromot vagy citromlevet az arcápoláshoz, azzal eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, melyek fakóvá, egyenetlenné tehetik a bőrünket. 

A citrom az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, melyből akár olcsó és igen hatékony háztartási tisztítószereket is készíthetünk. Érdemes kiváló szagtalanító hatásait is kihasználni, például hagyma- vagy fokhagymapucolás után egy kevés citromot a kezünk bőrébe dörzsölve eltávolíthatjuk róla a kellemetlen szagokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések