Hirdessen itt

A liberális média minden eddiginél jobban megosztja az amerikai társadalmat

Egy új kutatás látott napvilágot, amelyben az Ipsos arra volt kíváncsi, hogy az amerikaiak mennyire bíznak a hazai sajtóban. Érdekes eredmények születtek.
Amikor kiderült, hogy Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelöltje a 2016-os elnökválasztáson, akkor egy komplett boszorkányüldözés kezdődött ellene. A dolgon csak rontott Trump megválasztása, ami ezután következett, azt történelmi léptékű rágalomhadjáratnak lehetne csak nevezni. A liberális sajtóban azóta a leggyakoribb szó a “névtelen forrás” lett, és ezek a névtelen források minden napra biztosítottak valami csámcsognivalót. Na meg persze az oroszok.

A libsi amerikai médiát figyelve az embernek az az érzése, hogy az FSZB minden utcasarkon ott állt a választás alatt, és arról győzködte a választókat, hogy szavazzanak Trumpra. Majd valamivel később mégis fény derült bizonyos orosz machinációkra: a libsi média és a kongresszus hírszerzési bizottsága nyilvánosságra hozott egy rakásnyi, a közösségi médiában megfuttatott mémet, amellyel szerintük az orosz állam beavatkozott a választásba. Eszerint Oroszország elit kiberkommandója kigyúrt Bernie Sanders LMBTQ-s színezőkönyvvel támadt az amerikai nép szabadságára. Nem vagyok szakértő, de mindez nekem inkább tűnik unatkozó orosz milliárdosok trollkodásának, amihez felbéreltek néhány tizenéves “hackert”.

Aztán persze jöttek a leleplező videók, amelyekben a CNN munkatársa elismeri, hogy az oroszok és Trump közötti mélységesen szoros kapcsolatról szóló híreket mindössze kitalálták, mert “jót tesz a nézettségnek”.

Hogy valamekkora mértékű orosz beavatkozás volt, az elég valószínű. De az is bizonyos, hogy mindez elhanyagolható mértékben befolyásolta – ha egyáltalán befolyásolta – a 2016-os amerikai választásokat. Aztán persze lehet, hogy a Hillary Clinton-os mémek sorsdöntőek voltak.

Viszont a Trumpot támadó libsi sajtót nagymértékben ellehetetlenítette ez a sztori, ugyanis sok médiumnak alaposan csorbult a hitelessége a nagy igyekezetében, hogy valami mocskot előásson az elnökről.

Erről tanúskodik az Ipsos felmérése is. Ez alapján a republikánus szimpatizánsok 43 százaléka olyan különleges jogkört biztosítana az elnöknek, amellyel bezárathatna médiumokat, ha kedve szottyanna hozzá.

Egy alkalommal Trumpnak annyira elege lett a libsi média álhírgyártásából, hogy arra a kijelentésre ragadtatta magát: “a média a nép ellensége”. Persze lett is belőle sivalkodás. Az azonban sok mindent elmond, hogy a republikánus szavazók 48 százaléka egyetért ezzel a kijelentéssel. A pártot nem választók között 26 százalékos ez az arány, míg a demokraták 12 százaléka is osztja ezt nézetet.

A republikánus szavazók 80 százaléka szerint a legtöbb médium elfogult a libsik irányába. A demokraták esetében 23 százalék ez az arány. A republikánus szavazók 79 százaléka szerint a mainstream média igazságtalanul bánik Trumppal, a demokraták körében ez az arány 11 százalék.

A teljes amerikai lakosság 72 százaléka egyetértett abban, hogy könnyebben be lehessen perelni újságírókat.

Az Ipsos 1000 amerikai felnőttet kérdezett meg augusztus 3-6. között, online, véletlenszerű mintavétellel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések