Breaking News

Bizarrul hangzik, de nagyon finom! Levendulás-fahéjas cukkinilekvár

Aki egyszer elkészíti és megkóstolja, az ezután biztosan minden évben cukkinilekvárt is fog főzni.

Hozzávalók:

2 db 700ml-es üveghez:
1,5 kg cukkini
30-40 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1-2 teáskanál őrölt fahéj
3 teáskanál szárított levendulavirág
3 db citrom
1 csomag Knorr dzsemesítő

Elkészítés:

A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.

A citromokat hámozzuk meg, és a fehér részét teljesen távolítsuk el. (Én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt, szépen letudtam egyben húzni a gyümölcshúsról)

Ezután vágjuk fel kisebb kockákra, és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez.

Tegyük fel a tűzre főni, és közeben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és a levendulavirágot.

Kevergetve főzzük, 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.

Ezután tegyük vissza a tűzre, és jól forraljuk ki. Amikor már forr, szintén vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a Knorr dzsemesítőt, és egy kézi habverővel, pár perc alatt keverjük simára.

Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt.(dunsztolni nem kel!)

Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl. friss péksüteménnyel, vagy éppen kétszersülttel fogyasztva. (Amennyiben marad ebből a mennyiségből, mert mi már lassan elkanalazgatjuk, csak úgy magában, olyan finom.)

Nincsenek megjegyzések