A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A sokoldalú levendula felhasználása!

A közönséges levendula (Lavandula angustifolia) az egyik legsokoldalúbb, kellemes illatú növény. A levendula használata széles körben elterjedt gyógy-, dísz- és fűszernövényként egyaránt. A népgyógyászatban többféle jelzővel is illették már: keskenylevelű, valódi, orvosi, valamint szagos levendulának is nevezik.
Ez egy mediterrán évelő növény, amely akár ötven évig is képes elélni. Az ókorban elsőként a rómaiak használták, elsősorban szépségápolásra, később pedig, a középkorban már közismertek voltak a gyógyhatásai is, így számos európai, többek között magyarországi kolostor kertjeiben is elkezdték termeszteni görcsoldó, vérnyomáscsökkentő és nyugtató tulajdonságai miatt.

A sokoldalú levendula felhasználása!

Magyarországon igazán az 1920-as években vált népszerűvé Bittera Gyula gyógynövényszakértőnek köszönhetően, aki Franciaországból hozott ültetvényeket.

A levendula termesztése, szedése és szárítása
Bár mediterrán növényről van szó, akkor sem teszünk benne kárt, ha télvíz idején kiültetjük a szabad-földbe. A levendula körülbelül 60-80 centiméter magasra nő, levelei hosszúkásak, zöldes-ezüstösek, virágzata pedig hengeres és sötétkékes-lila. Az első virágzásra a nyár első két hónapjában, a másodikra pedig aratás után kerül sor. A levendulát magról is lehet szaporítani, a legjobb, ha késő ősszel ültetjük el.
A tavasz beköszöntével palántázni kell, ezt követően pedig ki lehet ültetni a szabad-földbe. Ezt a növényt érdemes évenként egyszer metszeni, de ezen kívül nem igényel különösebb törődést. Kártevői nincsenek, így szükségtelen permetezni, néha azonban jó, ha megöntözzük, annak ellenére, hogy igencsak szárazságtűrő növényről van szó. A levendula virágait akkor kell leszedni, amikor még nem nyíltak ki teljesen. Vágjuk le a virágokat a szárukkal együtt, majd tegyük egy szellős, árnyékos helyre és hagyjuk száradni.

A levendula felhasználása

A levendula felhasználási módjai szinte megszámlálhatatlanok. Ebből a növényből készíthető tea, olaj és fűszer is, de különleges elegyek is előállíthatóak, ha üdítőhöz, ecethez, tejhez, tejszínhez, vajhoz, sajthoz vagy mézhez adjuk hozzá.

A szervezetünket és a kedélyünket sokféleképpen képes befolyásolni, a levendulaolaj például párologtatóba csepegtetve elősegíti az idegek megnyugtatását, fürdővízhez hozzáadva pedig különleges, kettős tulajdonságát tapasztalhatjuk meg: ha idegesek vagyunk, akkor hatására eláraszt minket a nyugalom, ha azonban kimerültünk, képes felélénkíteni. Az ebből a növényből nyert olaj rovarcsípésre is kitűnő gyógymódnak bizonyul, valamint masszázsolajnak sem utolsó, mivel alkalmas a reumás fájdalmak enyhítésére is.

A szépségápolásban is óriási szerepe van a levendulának, hiszen nyugtatja a pattanásos, begyulladt, ekcémás és pikkelysömörös bőrt is. Samponunkhoz is hozzáadhatunk néhány cseppet, mivel hatékonynak bizonyul a korpás és zsíros haj esetében is. Ha fürdővizünkbe cseppentjük és adunk hozzá egy kis tejet is, bőrünket hihetetlenül bársonyossá varázsolja. Intim fertőzések gyógyítására is jó, éppen ezért bátran csepegtethetünk belőle az irrigátorba. Ha álmatlansággal küszködünk, akkor is segítségül hívhatjuk a levendulát, hiszen ha csepegtetünk egy keveset a párnánkra az olajából, könnyebben el tudunk majd aludni.

A levendula gyógyhatásai

A levendula tehát külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható számos formában. De nézzük, milyen egészségre jótékony hatásokkal rendelkezik például a méltán népszerű levendulatea. Fontos, hogy a főzetet lefedjük, hogy a benne lévő értékes illóolaj megmaradjon.

Kitűnő választásnak minősül egyebek között migrén ellen, légúti fertőzésekre, például mentával vegyítve,     alvászavar és nyugtalanság ellen, de a túl sok stressz okozta gyomorbántalmak enyhítésére is kitűnő. A levendulából készült tea erősíti az immunrendszert, valamint javítja az életfolyamatokat és enyhíti a szív- és érrendszeri panaszokat is. Az ebből a növényből készült forrázat a beleknek is kifejezetten jót tesz, ugyanis oldja a szélgörcsöket.

A levendula népszerűségének hátterében az áll, hogy kitűnő gyógymódnak bizonyul a testi-lelki betegségek esetén, akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzuk ezt a fertőtlenítő, antibakteriális és gyulladást csökkentő növényt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések