A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A második negyedévben 3,8 százalékkal nőtt a szlovén gazdaság

Zágráb/Ljubljana - A szlovén gazdaság 3,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a szlovén statisztikai hivatal pénteken. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a szlovén bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékkal bővült 2017-hez és 0,8 százalékkal az előző negyedévhez képest.
A belföldi fogyasztás 2,3 százalékra lassult, a végső fogyasztás 2,2 százalékkal, a bruttó állóeszköz-felhalmozás pedig 2,9 százalékkal nőtt.

Az export éves szinten 9,3, az import 8,3 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi többlet 1,7 százalékponttal járult hozzá a gazdasági bővüléséhez.

A gazdasági aktivitás továbbra is erős, ami leginkább a foglalkoztatottak számában tükröződik. A második negyedéven 3 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma az előző év ugyanezen időszakához képest. Új munkahelyek főleg a gyártásban, az építőiparban, a szállítmányozásban és a kereskedelemben jöttek létre, amit a tudományos és technológiai terület követ az ország statisztikai hivatalának jelentése szerint.

Augusztus végén az infláció éves szinten 1,8 százalékra csökkent a július végi 1,9 százalékról. A fogyasztói árak havi szinten 0,1 százalékkal csökkentek. Az éves infláció fő hajtóereje az üzemanyag magasabb ára volt.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések