A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor húszéves álmot válthat valóra

Egyelőre egyik oldalon sem kezdődtek meg a magyar és a szlovák villamos energia rendszer Orbán Viktor miniszterelnök által említett “összekapcsolásának” építési munkálatai – értesültünk iparági forrásból. 
A magyar kormányfő Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kedden a kétoldalú kapcsolatokról szólva azt mondta, a két ország közötti gázvezeték-összeköttetés után a villamosenergia-hálózat összekapcsolásán is dolgoznak a szakemberek két ponton. A fejlesztés érdemben javíthatná a magyar ellátásbiztonságot, azt már az 1990-es években is szükségesnek tartották a szakemberek, ennek ellenére a projekt időről időre elakadt.

Valójában természetesen nem “összekapcsolásról”, hanem a magyar és szlovák villamosenergia-összeköttetés kapacitásának bővítéséről van szó, ami pedig egyáltalán nem új projekt. A magyar és szlovák villamosenergia-hálózat természetesen már most is össze van kapcsolva, Magyarország rendszeresen importál is áramot északi szomszédjától a jelenlegi két 400 kV-os vezetéken, ez a közös közép-európai árampiac üzemeltetéséhez is elengedhetetlen.

Már a kilencvenes években felvetült, hogy bővíteni kellene a magyar-szlovák villamosenergia-rendszer összeköttetését. A kapacitás növelésének igénye már az akkori hálózati stratégiákban is megfogalmazódott, ezt azonban hosszú évekig tartó tárgyalások követték – idézte fel a korábbi helyzetet az Energiaklub megbízásából Tari Gábor (BiXPERT Kft.), a Mavir korábbi vezetője a “Hálózatfejlesztési igények Magyarországon” című 2017-es tanulmányában.

A magyar és szlovák hálózatfejlesztési stratégia már legalább 2012. óta tartalmazza a két új 400 kV-os villamos-távvezeték létesítésére vonatkozó tervet. Ahogyan annak idején beszámoltunk róla, a fejlesztésről, illetve annak előkészítéséről jó hat éve már szándéknyilatkozatot írt alá a Mavir Zrt. és szlovák partnere, a SEPS. Az akkori állás szerint nem tűnt lehetetlennek, hogy 2016-ban üzembe is helyezik a Sajóivánka-Rimavska Sobota (Rimaszombat) és a Gönyű-Gabcikovo (Bős) összeköttetéseket. Az összesen 102 millió eurós fejlesztési költségűre becsült projektet az EU is támogatja, előkészítésére a Mavir mintegy 600 ezer eurós támogatást nyert el a TEN-E (Trans European Networks – Energy) nevű hálózatfejlesztési program keretéből, mivel az hozzájárulhat Közép-Európa energiabiztonságához, a villamos-energia átviteli rendszer stabilitásának növeléséhez, és elősegíti a nemzetközi árampiac fejlődését is.

A Mavir 2017-es hálózatfejlesztési tervében 2020 végéig elvégzendő fejlesztésként szerepel a két határkeresztező vezeték létesítése, míg az ENTSO-E tízéves hálózatfejlesztési terve még 2019-cel számolt mint az üzembe helyezés éve. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 2017-es hálózatfejlesztési terve minden magyarországi importútvonalat figyelembe véve a szlovák irányból valószínűsíti a legnagyobb bővülést 2020-ig. Vagyis a környező országok közül a magyar-szlovák kapcsolat az, ahol a legnagyobb mennyiségi emelkedés feltételezhető.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések