Hirdessen itt

Nem úgy van az! Váratlan fordulat a Spanyolországba befogadott migránshajó ügyében

Újabb migránsok. Újabb elfolyó milliók!
Az Aquarius mentőhajóról 100 migránst fogad Barcelona, az illegális bevándorlók után pedig már most pénzt követel a katalán főváros.

Olaszország és Málta sem engedte kikötni az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajót. Végül Pedro Sánchez spanyol szocialista kormányfő felajánlotta, hogy befogadják a migránsokat taxiztató hajót, amely 629 illegális bevándorlóval vesztegelt a nemzetközi vizeken.

Az Aquariust segítő egyik olasz hajó már vasárnap reggel megérkezett a spanyolországi Valenciába. A hatóságok sátrakat állítottak föl és mentőautókat küldtek a kikötőhöz a migránsok fogadására. Az érkezőket egészségügyi szempontból azonnal megvizsgálták, illetve ellátták.

Múlt hét pénteken Franciaország felajánlotta, hogy hajlandó a hajón utazók közül olyanokat befogadni, akik megfelelnek a menedékjog előírásainak, ezért a spanyol vezetés közölte, hogy a megvizsgálásuk után a migránsok egy részét átszállítják Franciaországba. A francia menekültügyi hatóság munkatársainak kell előzetesen megvizsgálniuk Spanyolországban, hogy ki felel meg a menedékjog előírásainak. Az még egyelőre nem világos, hogy Párizs mennyi embert fogadna be.

Az viszont biztos, hogy Barcelona 100 migránst magára vállalt az Aquarius mentőhajón utazók közül.

Ignasi Calbó, a barcelonai migránssegítő program (Barcelona City of Refugees) koordinátora szerint a kormányzat nagylelkű felajánlásához forrásokat kell társítani, mert több pénzre lenne szükségük a migránsok ellátásához. Hozzátette, hogy az illegális bevándorlást illetően következetes politikára van szükség, hiszen

idén több mint 300 olyan hajó érkezhet még, mint az Aquarius.

Szerinte a néppárt az elmúlt 10 évben semmit sem tett azért, hogy megbirkózzon a bevándorlás jelentette nehézségekkel, semmit sem tett azokért a városokért, akik élen járnak a témát illetően.
A migránssegítő program még 2015-ben indult. Azóta 11 600 főt vontak be a projektbe, amire már 6 millió eurót költöttek.

Ada Colau, Barcelona polgármestere arra kérte a madridi vezetést, hogy a még 2011-ben meghatározott, a bevándorlásra szánt 200 millió eurós keretet gondolják újra, bővítsék ki.

A migránsok elszállásolásáért és iskoláztatásáért a városok a felelősek. Ezen kötelességeiket nem kormányzati szervezeteken keresztül teljesítik. Ha a migránsok megtanulnak spanyolul és munkát vállalnak, akkor legálisan tartózkodhatnak az országban – csakúgy, mint bármilyen másik bevándorló. Ha pedig nem tudtak mit kezdeni magukkal, akkor olyan szervezetek gondoskodnak róluk a továbbiakban, mint a Caritas vagy a katolikusok jótékonysági szervezetei. Azonban a Caritas befogadóképessége is véges. Eddig úgy tűnik, hogy a 100 migránsból 10-nek tudnak helyet biztosítani.

Barcelonában már így is legalább 2 000 migráns tartózkodik, többségük a közeli Marokkóból származik.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint 8 309 illegális bevándorló érte el idén Spanyolországot. Tavaly háromszor több, szám szerint 21 486 migráns kötött ki a spanyol partoknál, mint 2016-ban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések