Hirdessen itt

Óriási lépést tett Putyin Ukrajna szétdarabolása felé

Egy Kamaz teherautót vezetve avatta fel Vlagyimir Putyin elnök kedden az orosz szárazföldről a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető 19 kilométeres híd közúti felének a személyforgalom számára megépített részét.
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden avatta fel az orosz szárazföldről a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető 19 kilométeres híd közúti felének a személyforgalom számára megépített részét.

Az orosz elnök Nyikolaj Osztrovszkijnak, a létesítményt megépítő SZGM-Moszt vezérigazgatójának a társágában haladt át a kétszer két sávos hídon a mintegy 35 teherautóból és munkagépből álló konvoj élén. A híd krími oldalán neves orosz popzenei előadók adtak koncertet. A krími hidat szerdán, helyi idő szerint reggeli fél hatkor adják át a forgalomnak.

A presztízsberuházásként kezelt, a Moszkva által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigetet az orosz gazdaságba integráló krími híd a legnagyobb ilyen átkelő Európában.

A beruházás a közúti teherforgalom áteresztésére ősszel, a vasúti forgaloméra pedig jövőre lesz alkalmas. A Kercsi-szoros két partját összekötő létesítményen teljesen elkészült állapotában napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat majd át. Éves utasforgalma a tervek szerint 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna lesz.

A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el ennek a lépésnek a jogosságát.

EU: A híd megépítése Ukrajna területi egységének megsértése

A Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető híd megépítése Ukrajna függetlenségének és területi egységének megsértése – írta nyilatkozatában az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) kedden.

Az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő új híd Kercs közelében

Az unió szerint a híd megépítése a jogtalanul elcsatolt félsziget orosz integrációját célozza, és tovább növeli az anyaországtól való elszigeteltségét. A híd korlátozza a hajók áthaladását a Kercsi-szoroson át az Azovi-tengeren található ukrán kikötőkbe. Az Európai Unió továbbra is a nemzetközi jog megsértésének tartja és elítéli a Krím és Szevasztopol illegális elcsatolását – áll a közleményben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések