Hirdessen itt

Min­den ed­di­gi­nél na­gyobb ter­ror­cse­lek­ménnyel akarja meg­mu­tatni erejét Európában az Iszlám Állam

A brit tit­kos­szol­gá­lat, az MI5 ve­ze­tője arra hívja fel a fi­gyel­met, hogy soha nem volt még ak­kora szük­ség a hír­szer­zési in­for­má­ciók meg­osz­tá­sára Nagy-Bri­tan­nia és Eu­rópa kö­zött, mint nap­ja­ink­ban. And­rew Par­ker sze­rint ugyanis az Isz­lám Állam nevű ter­ror­szer­ve­zet to­vábbra is aktív, és ere­jét egy min­den ed­di­gi­nél na­gyobb ter­ror­cse­lek­ménnyel akarja meg­mu­tatni.
Andrew Parker Berlinben megtartott beszédében nem kertelt. A világ egyik leghíresebb és legsikeresebb titkosszolgálatának, a brit MI5-nak a vezetője arról beszélt, hogy az Európával való szoros együttműködés minden eddiginél fontosabb. Parker létfontosságúnak tartja, hogy a britek kilépése az Európai Unióból (Brexit) se befolyásolja ezt a partnerséget. Az MI5 vezetője úgy látja, nem szabad, hogy lankadjon a titkosszolgálatok figyelme, mert bár Szíriából és Irakból szinte teljesen kiszorult az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, Európában továbbra is azon ügyködnek, hogy minél összetettebb és brutálisabb terrortámadást tudjanak végrehajtani.

Az MI5 első emberének szavait már csak azért sem szabad félvállról venni, mert mint mondja, 2016 óta 45 támadás érte Európát. Csak Nagy-Britanniában a Westminster hídon elkövetett gázolásos és késeléses támadással együtt tavaly öt terrorcselekményt hajtottak végre, melyeknek 36 halálos áldozata volt. A legsúlyosabb merénylet tavaly májusban, egy manchesteri popkoncert helyszínén történt, ahol egy öngyilkos iszlamista merénylő pokolgépet robbantott, ezzel huszonkét embert, köztük hét kisgyermeket gyilkolt meg.

A merényletek száma azonban ennél lényegesebben több lehetett volna, ám Parker azt állítja, hogy a brit titkosszolgálatok és a rendőrség együttesen 25 komoly terrorcselekményt akadályozott meg az elmúlt öt évben.

A bő 35 éves szakmai ismerettel rendelkező Parker szavainak súlyát jól mutatja, hogy a berlini beszédére napokkal a francia fővárost ért újabb iszlamista támadás után került sor. A hétvégén, Párizs belvárosában egy csecsen származású, szélsőséges iszlamista késsel támadt a járókelőkre – egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések