A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ha hiszitek ha nem Hajdúszoboszlón van egy olyan ház, amiben papíron 42-an laknak

Hónapok alatt sem tudta „lerázni” valamennyi illegális bejelentkezőt a kis házban élő néni. 

  • Az idősebb korosztályhoz tartozó Kiss Sándorné sokáig meg volt róla győződve, hogy egyedül lakik a fürdőváros határában található kis házában.
  • Az év elején azonban rájött, hogy ez hivatalosan nem így van: a nyilvántartás szerint összesen 41-en élnek vele együtt. A néni úgy érzi, szélmalomharcot folytat az ügyben a különböző hivatalokkal, akárhogy igyekszik, nem tud mindenkitől megszabadulni.
  • Szerinte a megoldás egyszerű lenne: a számítógép billentyűzetén egyetlen gombot, a törlést kellene megnyomni.
Kiss Sándorné sokáig szentül hitte, hogy egyedül él Hajdúszoboszló külterületén, egy házban az Angyalházi út közelében található zártkertben, a Fürj dűlőben. Februárban azonban azzal szembesült, hogy ez „csak” a valóság, papíron nem így van. A hivatali nyilvántartás szerint rajta kívül még további 41 személy szorong vele egy fedél alatt 80 négyzetméteren. Vagyis egy emberre nagyjából két négyzetméternyi hely jut.

A postás kezdte

A „túljelentkezésre” úgy derült fény, hogy az év elején a néni 10 éve nem vele élő unokája oda kapott egy hivatalos levelet. Aztán más, idegenek postai küldeménye is egyre nagyobb mennyiségben nála landolt. Ezekből a jelekből szép lassan rájött, hogy tudta és beleegyezése nélkül megszaporodtak az ott lakók. A hatóság olyan lakcímkártyákat adott ki, melyeken az ő telkének, házának a helyrajzi száma szerepel.
Senkinek nem adtam engedélyt arra, hogy ide bejelentkezzen, itt lakjon. Ilyesmit nem írtam alá. Ennek ellenére rajtam csattan az ostor”
– állította határozottan az idős asszony.

Az elmúlt hetek jelentős részét Kissné emiatt a helyi polgármesteri hivatallal és a kormányhivatallal folytatott hadakozással töltötte. Bár már négy olyan tartalmú kérelmet is beadott, melyekben a kvázi beköltözők eltávolítását kéri, egyelőre csak részsikerekről tudott beszámolni. A 42 ismeretlenből eddig mindössze 22-től tudott megszabadulni. Az idős nő a hajdúszoboszlói jegyzőnél is járt, ahol állítása szerint azt mondták neki, hogy legyen türelemmel, nem lehet egyetlen gombnyomással törölni ezeket a személyeket.

Ismerősök is akadnak

Kiss Sándorné elmondta: a hozzá bejelentkezettek egy részét ismeri, ők nagyjából másfél kilométeres körzetben élnek.

Szerinte az húzódhat meg a furcsa ügy hátterében, hogy korábban az egész környéket Vénszőlőskertnek hívták, mely elnevezést a helyi önkormányzat néhány éve megváltoztatta, az egyes dűlőknek külön-külön neveket adtak. Az ő utcája így lett Fürj dűlő. A polgármesteri hivatalban ezután valamiért minden arra lakót az ő helyrajzi számán vettek nyilvántartásba. Érdekes módon ez az érintetteknek csak kisebb részét zavarja, a többség nem foglalkozik vele, vagy szintén nem járt sikerrel a hivatalokban – ismertette a panaszos.
Még szerencse, hogy a postás negyven éve ugyanaz, így most már nem dobja be hozzám az idegenek leveleit”
– mondta. Kiss Sándorné azt is furcsának tartja, hogy a kormányhivatal nem értesítette őt arról, hogy idegenek jelentkeztek be hozzá.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal járási hivatala kérdésünkre azt közölte, e rendhagyó helyzet kialakulásának előzménye, hogy a hajdúszoboszlói önkormányzat 2009-ben a Vénszőlőskert elnevezésű külterületi zártkerti övezetben található dűlőutaknak valóban külön-külön nevet adott. Ennek következtében az ott élők lakcíme – anélkül, hogy elköltöztek volna – megváltozott. 2018. március 9-ig a központi címregiszterben történő változásokról azonban a jegyző a járási hivatalt nem értesítette.

Arra nem tudott válaszolni a járási hivatal, hogy az oda bejelentkeztetettek zöme tényleg másfél kilométeres körzetben él-e.

Elvileg hozzájárult

A hivatal válaszadója kiemelte, hogy bejelentkezni a szállásadó hozzájárulása nélkül nem lehetséges. Ez alól akkor lehet felmentést kapni, ha a bejelentkező olyan érvényes és teljes bizonyító erejű magán­okirattal, vagy közokirattal (például bérleti szerződéssel) rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Az eljárás során a szállásadó előzetesen bármely járási hivatalnál személyesen, vagy elektronikus kapcsolattartás útján nyilatkozhat arról, hogy a lakcímbejelentéshez szükséges hozzájárulását mely módon kívánja megadni. Ha a szállásadó nem él ezen nyilatkozattételi jogával, akkor a bejelentéshez szükséges hozzájárulást a lakcímjelentő lap aláírásával kell megadnia.

A jegyzőnél a megoldás?

Megkérdeztük, miképp lehet, hogy a szóban forgó 41 idegenből a néni eddig csak 20-at tudott fiktívvé tenni? A többiektől miért nem tudják gyorsan megszabadítani? Miért nem lehet egy lépésben eltávolítani az idegeneket? A kormányhivatal járási hivatala szerint az, hogy 20 fő már nem rendelkezik lakcímmel a Fürj dűlő adott ingatlana alatt, nem a járási hivatal fiktiválási eljárásának eredménye.

Esetükben a jegyző rögzítette a változásokat a központi címregiszterben, amelyet a rendszer a lakcímnyilvántartásban is megjelenített. Erről a jegyző március 9-én, majd április 17-én értesítette is a járási hivatalt, az pedig értesítést küldött az érintettek részére, majd megkezdte a hatósági igazolványok (lakcímkártyák) cseréjét.

A járási hivatal azt javasolta Kiss Sándornénak, hogy keresse fel a település jegyzőjét (a polgármesteri hivatalt), mert feltételezhető, hogy címnyilvántartási probléma állhat az ügy hátterében, mely a jegyző feladat- és hatáskörébe tartozik.

VIA

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések