Hirdessen itt

Az innovációban megkerülhetetlen az egyetemek szerepe

Az egyetemek szerepe megkerülhetetlen a hazai innovációban - jelentette ki az innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt szerdán Szegeden.
A magyar exportban az unión belül - még Németországot is megelőzve - a legmagasabb a high tech hozzáadott érték - mondta Palkovics László a Szegedi Tudományegyetem Innovációs hét - 2018 című rendezvényén tartott előadásán.

Az e termékek előállításához szükséges struktúrák rendelkezésre állnak a nagyvállalatoknál és a beszállítóknál is, ami cáfolja a felvetéseket, amelyek szerint "összeszerelő országgá" váltunk volna - jelentette ki a politikus.

Azt mondta: a multinacionális cégek egyre nagyobb mértékben helyeznek Magyarországra kutatási tevékenységet, erre a tudásra lehet építeni. A kormány feladata e nagyvállalatok összekapcsolása a hazai kis- és közepes vállalkozásokkal és egyetemekkel.

A következő uniós költségvetési ciklusban az innováció első helyen szerepel a legfontosabb feladatok között, lényegesen növekednek majd az erre a célra jutó források. Ezek hasznosításához erős hazai és nemzetközi együttműködésre lesz szükség - hangsúlyozta a politikus.

Palkovics László szerint meg kell határozni, hogy az ország miben erős, és fókuszálni kell a források felhasználását, ugyanakkor nem szabad elfelejteni a kisebb területek finanszírozását sem.

A miniszterjelölt feladatként említette az oktatói-kutatói jövedelmek rendezését. Az erre vonatkozó előterjesztés újra a kormány elé kerül - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a kutatás-fejlesztési folyamatot az egyetemek köré kell építeni.

A Szegeden az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont szomszédságában épülő tudományos-innovációs park koncepciója más városokban - Pécsett, Zalaegerszegen, Győrben, Debrecenben és Miskolcon - is alkalmazható - mondta Palkovics László, hozzátéve, az elképzelés egyaránt épít az ott működő egyetemekre, igényli az innovatív vállalkozások részvételét, valamint az induláshoz az állam támogatását.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések