A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A brit kilépés után megváltoznak az erőviszonyok az EU-ban, Magyarország a nyertesek oldalán lesz!

Az Európai Unióban zajló viták miatt minden eddiginél fontosabb lesz a 2019-es EP-választás, mondta Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Kiemelte, hogy éppen ezért kezdtek bele egy úgy nevezett desk research kutatásba, mely során – a különböző országok közvélemény-kutatásait átlagolva, illetve a közelmúltbeli választási eredményeket figyelembe véve – meghatároztak egy mandátumbecslést a jövőre felálló uniós testület várható összetételéről.
A szakértő hangsúlyozta, hogy mindenféleképpen változásokra kell számítani a 2019-es választások után. A felmérés alapján szinte borítékolhatónak tartja, hogy a két tradicionálisan nagy párt, a néppárt és szocdem 50 százalék feletti ereje el fog tűnni, ezzel megszűnik a hagyományos pártok abszolút többsége.

Fontosnak tartotta felhívni a figyelmet, hogy ez nagyban befolyásolhatja az Európai Parlament jövőbeni politikáját. Hozzátette: az utóbbi időben sok országban nyertek teret a szélsőségesek – a radikális jobb- és baloldal egyaránt –, így vélhetően az EP-ben is számolni kell majd a megerősödésükkel.

Rajtuk kívül egyedül a liberálisok tudhatnak majd jelentős mandátumszám növekedést bemutatni, ugyanis Emmanuel Macron francia elnök mozgalmának képviselői valószínűsíthetően az ő soraikba fognak beülni, jegyezte meg Nagy Dániel.

Rámutatott, hogy jövőre a brexit tény lesz, és a toryk kiesésével a konzervatív pártcsalád nagyot veszít majd. Úgy látja, hogy a lengyel kormánypárt, a PiS veheti át ennek a frakciónak az irányítását, bár azt sem tartja kizártnak, hogy akár korábban más pártcsaládba tartozó képviselőkkel is növekedhet a konzervatívok aránya.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések