Hirdessen itt

Nincs belőlük elég – A németek több száz imámnak adtak beutazási és munkavállalási engedélyt

Merkel kormánya tavaly 350 imámnak adott vízumot. A vallási vezetők a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) által üzemeltetett németországi mecsetekben dolgoznak.
A DITIB hálózatához tartozó németországi mecsetekben dolgoznak azok az imámok, akiket a török állami vallásügyi hatóság küldött az országba – írja a Tagesspiegel.

A DITIB formálisan egy független német szervezet, de az általuk üzemeltetett mecsetekbe a török állami vallásügyi hatóság (Dyanet) küldi az imámokat és a fizetésüket is onnan kapják. Sőt azt híresztelik, hogy a DITIB Erdogan irányítása alatt áll.

Az imámok nemcsak a DITIB-nek dolgoznak, hanem 43-an közülük a Milli Görüs (IGMG) nevezetű iszlám közösség munkáját is segítik. Az IGMG-t mondják Nyugat-Európa egyik legnagyobb iszlamista szervezetének. Korábbi felmérések szerint a mozgalomnak 87 000 tagja van Európa-szerte, ebből 50 000 fő él Németországban.

A török származású, muszlim vallású német politikus, Sevim Dagdelen is kritizálta a német kormány azon döntését, miszerint beengedték ezeket a vallási vezetőket az országba.

A szövetségi kormány vagy teljesen naiv, vagy felelőtlen. A még több török állami vallásügyi hatóság által küldött imám még nagyobb török befolyást jelent Németországra nézve” – közölte.

Abszurd azt elvárni, hogy egy olyan szervezet támogassa a demokratikus magatartást, ahol még kémbotrány is felvetődött, és amely Erdogan befolyása alatt áll –  tette hozzá.

Tavaly tavasszal a német szövetségi ügyészség húsz embert gyanúsított meg azzal, hogy a török kormány megbízásából kémkedtek Németországban. A gyanú szerint a török hírszerzők és a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) fedésében működő ügynökök a Fethullah Gülen emigráns török vallási vezető mozgalmához kötődő személyek után kémkedtek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint ugyanis Gülen követői terroristák, és ők a felelősek a tavaly júliusi, sikertelen puccskísérletért. A török titkosszolgálat, az MIT már egy hosszú, 358 állítólagos Gülen-támogató és mintegy 200 iskola és egyesület nevét tartalmazó listát is átadott a német hatóságoknak. A szakértők szerint a MIT már mintegy hatezer fős hálózatot épített ki Németországban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések