Hirdessen itt

Egy hadseregnyi radikalizált iszlamista él Európában, hatvanezren vannak

Komoly fenyegetést jelent a következő években, hogy továbbra is hatvanezer radikalizált iszlamista harcos tartózkodik Európában, jelezte a párizsi székhelyű Terrorizmuselemző Központ nevű kutatóintézet vezetője.
Jean-Charles Brisard elmondta, húszezer harcos Franciaországban élhet jelenleg. „Nincs kétség afelől, hogy mindez a következő időszakban növekedő kockázatot jelent” – emelte ki az EUobserver híroldal szerint.

„Azt gondolni, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet jelentette fenyegetés megszűnik, csak azért, amiért területeket vesztett Irakban és Szíriában, félrevezető lenne” – tette hozzá, kiemelve, hogy az Iszlám Állam már kiépítette globális hálózatát.

„Továbbra is térnek haza olyan európai állampolgárok, akik az Iszlám Állam oldalán harcoltak, és továbbra is indulnak útra azzal a céllal, hogy csatlakozzanak a terrorszervezetekhez” – mondta. A szakértő szerint azok, akiknek sikerül hazatérni, feltehetően komoly kiképzésben részesültek és jelentős harci tapasztalattal rendelkeznek, így valószínűleg hajlandóak végrehajtani támadásokat.

Az utóbbi évek terrortámadásainak elkövetői 50 százalékban a megtámadott ország állampolgárai voltak, számol be az EUobserver cikke. Csupán 10 százalékukról tudható, hogy bizonyos időt külföldön töltött.

„Mindent összesítve, az EU-ban körülbelül hatnaponta történt 2017-ben terrortámadás. Franciaország állt az első helyen, ezt az Egyesült Királyság és Németország követte” – mondta Brisard, hozzátéve, hogy Franciaországba 2012 óta 258 külföldi harcos tért vissza, többségük jelenleg letartóztatásban van.

Az uniós eseményen a szakértők kiemelték, nehézséget jelent, hogy a terroristák egyre többször „improvizálnak”, és nincs szükség komolyabb finanszírozásukra. A terroristacsoportok egyébként 2001 óta 200–500 ezer dollár közötti összeget költhettek a támadásokra, szemben a több száz milliárd dollárral, amelyet az Egyesült Államok fordított védekezésre, emelte ki Raphael Malagnini belga szövetségi bíró.

Mint mondta, a terrorszervezeteknek elsősorban propagandaköltségeik vannak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések