Hirdessen itt

Az előző hazánk elleni jelentést író, már óriásit bukott, rövidesen mehet utána az utódja is Sargentini

Rui Tavares, a Magyarországról készült előző jelentés írója mára teljesen eltűnt a politikai életből. Nagy valószínűséggel a mostani jelentés íróját Sargentini asszonyt sem kell látnunk többet a 2019-es EP választások után.
Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő az után kezdett jelentést írni a magyar viszonyokról, hogy az EP 2012 februárban határozatot fogadott el, amelyben „súlyos aggodalmát” fejezte ki a magyarországi demokráciával és az alapvető jogok érvényesülésével kapcsolatban.

A jelentés egyebek mellett felszólítja a magyar kormányt és az Országgyűlést, hogy „maradéktalanul állítsák vissza az Alaptörvény elsőbbségét, törölve belőle azokat a rendelkezéseket, amelyeket az Alkotmánybíróság a korábbiakban alkotmányellenesnek nyilvánított”, illetve „állítsák vissza az Alkotmánybíróság kivétel nélkül valamennyi jogszabály felülvizsgálatához való jogát”, vagy „biztosítsa valamennyi parlamenti párt számára az alkotmányozási folyamatban való lehető legszélesebb körű részvételt”. (A jelentés magyar nyelven itt olvasható).

Orbán Viktor miniszterelnök a strasbourgi vitában és az azt követő sajtótájékoztatón is többször utalt rá, hogy a baloldali frakciók (szocialisták, liberálisok, zöldek és radikális baloldaliak) többségben vannak az EP-ben, így valószínűleg elfogadják a Tavares-jelentést. Annak ellenére is, hogy a magyar kormányfő szerint az állásfoglalás sérti az alapító szerződéseket, mivel egy olyan egyedi intézményt kíván felállítani, ami gyámság alá vonná az egyik tagállamot. Később el is fogadták.

A portugál baloldali Rui Tavares, a jelentés írója a következő 2014-es EP választásokon csúfosan megbukott. Pártja összesen 2,2 százalékot ért el, amivel nem került be az Európai Parlamentbe, ezután a portugál parlamenti választásokon még rosszabbul szerepelt és mindössze 0,7 százalékot ért el. Mára teljesen eltűnt a politikából.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések