A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Apa-anya törölve, már csak egyeske és ketteske lehetnek

Hé, te, kislány, merre vannak a szüleid?
– Az egyes számú dolgozik, a kettes pedig jön értem, most parkol le az ovi előtt.
– Khm…, tessék?
A fenti beszélgetés még nem a valóság, de hamarosan azzá válhat a franciáknál, ugyanis az anya és az apa kifejezés el fog tűnni az anyakönyvekből. Legalábbis Párizsban, ahol a városvezetés azt tervezi, hogy melegebb éghajlatra száműzi anyát és apát, helyettük pedig gendersemleges megnevezést használna.

Az anyakönyvek átírásával a nemi egyenlőség felé szeretne az eddigieknél is nagyobbat nyitni a párizsi önkormányzat, ahol azt tervezik, megszüntetik a hivatalos iratban az anya és az apa megnevezést, melyeket „szülő 1.” és „szülő 2.”-re váltanak majd.

És milyen jól teszik! Hiszen mivégre is kéne megkülönböztetni a nemeket egymástól? Nem volna szebb, ha a gyermekünk első szava a politikailag abszolút korrekt „szülő egy” elgügyögése lenne a másokat diszkrimináló „anya” helyett? És már idejében megkapná a lehetőséget egy kiadós identitászavarra!

A módosítást beterjesztő Danielle Simonnet szerint az anyakönyvekben az apa és az anya kifejezés diszkriminálja a homoszexuális, gyermeket vállaló párokat. A javaslatot egyhangúlag fogadta el a párizsi városvezetés, és a lehető leghamarabb végre is akarják azt hajtani.

Franciaországban egyébként még 2013-ban fogadták el azt a törvényt, amely lehetőséget ad az egynemű pároknak a gyermekvállalásra. Anne Hidalgo, Párizs első nő polgármestere szerint a jelenlegi jogszabály nem veszi figyelembe ezt a jogalkotási előrelépést, ezért kell kijavítani.

A magyarázat tényleg egyszerű, mint a bot, én mégsem értem. Hogy sérthetne meg egy meleg párt az, ha mondjuk mindkettejüknél az anya megnevezést használnák? Miért kell a nagy elfogadás oltárán mindenkinek nemtelenné válnia? És talán ők is elvárják majd gyermekeiktől, hogy ne hívják őket anyának?

Olyan korban vagyunk kénytelenek valahogy eligazodni, ahol boldog-boldogtalan folyamatos öndefiniálásra kényszeríti saját magát. Kik vagyunk, mik a legnagyobb gyengeségeink, hogyan írnánk le a jó tulajdonságainkat öt rövid mondatban? Mi a kedvenc idézeted, és miért? Hipszter vagy rocker? Vodka-szóda vagy sör?

Egy állásinterjú vagy egy online leszervezett randi is kész személyiségteszt, amelyet meg kell ugrani. Egyre nehezebb példaképeket találni a gumicukorízű trendek uralta szemétviharban.

A családok struktúrája tagadhatatlanul átalakulóban van. Egy csonka család, egy mozaikcsalád és egy azonos neműek alkotta család is család. Előrelépésnek nevezni viszont egy olyan, születést igazoló dokumentum bevezetését, amely csupán a polkorrektség kedvéért kevesebb információt ad a születés körülményeiről, bizarr.

Tovább csökkenteni a férfiak és nők közötti természet adta különbséget pedig leginkább evolúciós zsákutca. Nehezen hihető, hogy ilyen és ehhez hasonló látszatintézkedések fogják növelni az elfogadás mértékét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések