A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Amerikai altábornagy Bukarestben: jönne a NATO Romániába, de nincs út, híd és vasút, amin jöhetne

Benjamin Hodges tartalékos altábornagy, az amerikai hadsereg európai haderőinek volt parancsnoka jelenleg az Európai Politikai Elemzések Központjának (CEPA) stratégiai tanulmányi koordinátora. Hodges a múlt héten részt vett egy bukaresti rendezvényen, ahol Románia NATO-beli szerepéről volt szó. És ha már ott volt, el is mondta a véleményét.
Persze arról is beszélt, hogy Romániának vezető szerepe van a Fekete-tenger régióbiztonságának és stabilitásának fenntartásában, és a román hadügyminisztérium is mindent megtesz, hogy jól felszerelje katonáit, de…

És oda lyukadt ki, amitől minden román vezér háta borsódzik: nincs közúti, se vasúti infrastruktúrátok! Legalábbis olyan, amely szó szerint és képletesen megbírná a NATO-hadműveleteket.

Hodges természetesen diplomatikusabban fogalmazott.
Tényleg szeretném látni, hogy az itteni infrastruktúra fejlődik, mert a hadügyminisztérium minden tőle telhetőt megtesz, hogy a katonák jól felszereltek és képzettek legyenek. (…) Amit most tenni kell, az az infrastruktúra fejlesztése, hogy a NATO idejöhessen.
Az altábornagy szerint egy krízishelyzet esetén bizony utakra és vasutakra van szükség, hogy a NATO-erők felszereléseket és csapatokat szállíthassanak a helyszínre, vagy éppen onnan haza. És persze, jegyezte meg Hodges úr diplomatikusan, az infrastrukturális fejletlenség nem csak Románia sajátja, de ha már erről az országról van szó, hozott is egy példát:
a tavalyi Saber Guardian hadgyakorlat után a NATO-felszerelések több mint két hónapon keresztül Romániában ragadtak, és alig tudták őket elszállítani.
Másik példa: Romániának gyönyörű folyói vannak, ám a rajtuk átívelő hidak egyszerűen nem bírnak meg egy Leopold vagy Abrams tankot – számol be a Főtér.ro.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések