A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

9 módszer, amivel megfékezheted a magas húgysavszint kialakulását!

A vérben kialakuló magas húgysavszint többnyire azért következik be, mert egyrészt a szervezet túl sokat termel ebből a savból, másrészt a vesék nem képesek megfelelően kiválasztani.
Ez azért baj, mert köze lehet a vesekő kialakulásához, a veselégtelenséghez, és ízületi panaszokhoz vezethet, mivel a megemelkedett húgysavszint miatt az ízületekben kristályosodási folyamat indul be, ami gyulladást idéz elő. Az orvosok azt is megállapították, hogy a magas húgysavszint megemelheti a vérnyomást, és rossz hatással lehet a szív- és érrendszer egészségére.

A normális húgysavszint férfiaknál 3,4-7,0 mg/dL, míg a nőknél 2,4-6,0 mg/dL.

A magas húgysavszintet okozhatja a túlzott alkoholfogyasztás, genetikai probléma, veseelégtelenség, alulműködő pajzsmirigyek, endokrin-problémák, emésztési gondok, amilyen a cukorbetegség.

Most lássuk, hogy mivel lehet elejét venni a problémának!

1. Vízfogyasztás

A nagyobb mennyiségű víz ívásával nem tud megemelkedni a húgysavszint, és a vesék működését is segíti a plusz bevitt folyadék. Emellett a szélütés is kisebb eséllyel alakulhat ki. Egy 2009-es tanulmány szerint azok esetében, akik 24 óra alatt 5-8 pohár vizet fogyasztottak el, 40 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki a szervezetükben szélütés, mint akik egy-két pohár vizet ittak meg naponta.

2. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna képes csökkenteni a megemelkedett húgysavszintet, mivel helyreállítja a szervezet pH-szintjét. Egy pohár vízbe keverj egy fél kiskanál szódabikarbónát, és ezt idd meg naponta négy alkalommal. A szódabikarbónát azonban nem szabad túlzásba vinni, 3-4 napnál tovább ne kövesd ezt a kúrát.

3. Almaecet

Az almaecet egy hatékony, természetes méregtelenítő készítmény, amely megszabadít a felesleges húgysavtól. Egy pohár vízbe keverj bele egy kiskanál organikus almaecetet, és ebből naponta 2-3 pohárral igyál meg. Egy hét múlva már 2-3 kiskanál almaecetet is felhasználhatsz.

4. Tejtermékek

A zsírszegény tejtermékek mérséklik a megemelkedett húgysavszintet, köszönhetően a benne található orotsavnak, vagy B13-vitaminnak, ami megakadályozza a húgysavszint megemelkedését, és segíti a vesék munkáját ebben a folyamatban. Fogyassz naponta 3 kisebb pohár zsírszegény joghurtot.

5. Citromlé

A citromlének lúgosító hatása van, így a húgysavszintet is hatékonyan semlegesít. Emellett C-vitaminban is gazdag, ami erősíti az immunrendszert, de az ízületeknek is jót tesz. Naponta igyál meg egy pohár langyos, citromos vizet. A kúra két hétig kell tartson.

6. Búzalé

A búzából készült lé is remekül semlegesíti a húgysavszintet, mivel lúgosító hatása van, és tele van fitokémiai anyagokkal, amelyek remekül méregtelenítik a szervezetet. Keverj össze egy pohárba búzalét, adj hozzá pár evőkanál citromlét, és azt fogyaszd minden nap.

7. Cseresznye

A cseresznye és az erdei gyümölcsök olyan kémiai elemeket tartalmaznak, amelyek képesek csökkenteni a szervezet savasságát, így a húgysavat is. Fogyassz naponta fél bögre cseresznyét, vagy kékes-fekete színű erdei gyümölcsöket, mint amilyen a szeder, vagy az áfonya. A kúra 14 napig kell tartson, mellette még egyél vitamindús gyümölcsöket, mint az eper, vagy az alma.

8. Olíva olaj

A legtöbb olaj, így az extraszűz olíva olaj is képes mérsékelni a szervezet savasságát, de válassz olyan olajat, amelyet hidegen préseltek, mert ez egészséges növényi zsírokat tartalmaz.

9. Rostokban gazdag élelmiszerek

Egyél minél több körtét, narancsot, epret, almát, gabonapelyhet, amely tartalmaz keményítőt, emellett ehetsz banánt, burgonyát, rizst, valamint laskaféléket.

További friss életmód hírek!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések