A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tűzszünet kezdődött Szíriában

Csütörtök éjjel kezdődő tűzszünetről sikerült megállapodni a második legnagyobb kelet-gútai fegyveres szervezettel, a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoporttal – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), valamint a damaszkuszi rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita milícia által működtetett sajtó.
A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló OSDH szerint a fegyvernyugvásban annak érdekében állapodtak meg a konfliktus szereplői, hogy a lázadócsoport a térség evakuálásáról tárgyalhasson.

A Fajlak ar-Rahmán időközben a szóvivőjén keresztül erősítette meg, hogy a világszervezet közvetítésével sikerült kialkudniuk a tűzszünetet a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató orosz erőkkel a civillakosság további szenvedéseinek megállítására. Váel Alvan hozzátette: orosz féllel további tárgyalásokat kezdeményeznek a polgári lakosság védelmének szavatolásáról. Mint mondta, a felkelők kezén lévő enklávé civil hatóságaiból és a lázadószervezet küldötteiből összetevődő delegációt menesztenek ezekre az egyeztetésekre.

A nap folyamán az Ahrár as-Sám nevű lázadószervezet több száz harcosa, valamint a családtagjaik hagyhatták el Harasztá városát. A szíriai állami televízió beszámolója szerint mintegy 30 busszal 1580 embert, köztük 413 lázadó harcost evakuáltak az északnyugat-szíriai Idlíb tartományba. A kormányerőkkel kötött egyezmény értelmében összesen 1500 harcost és 6000 civilt terveznek elszállítani Harasztából. Egy szíriai katonai tisztségviselő szerint a kormányerők uralma alá kerülő városban várhatóan mintegy 20 ezer lakos marad.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint több mint 5000 ember hagyta el csütörtökön a Damaszkusz környéki Kelet-Gúta legnagyobb városát, a lázadók uralta Dúmát.

A térség legnagyobb felkelőcsoportja, a Dzsejs al-Iszlám ugyanakkor bejelentette, elszántan folytatja a harcot, dacára annak, hogy a rezsim és a vele szövetséges erők mostanra már Kelet-Gúta mintegy 70 százalékát elfoglalták.

Az Ahrár as-Sám harasztái fegyverletételével a szíriai ellenzéki fegyveresek Dúma mellett a Dzsobár, Ejn Terma, Arbin és Zamalka településekből álló elszigetelt térséget ellenőrzik.

A szíriai hadsereg egyik parancsnoka az állami televízióban fenyegette meg a lázadókat: “Halállal lakoltok, ha nem adjátok meg magatokat”.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések