Hirdessen itt

Nemzetközi bonyodalom: Lengyel temetőben robbantottak az ukránok

Varsót mélyen aggasztja a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) lengyel katonai temetőjében történt robbanás – közölte a lengyel külügyminisztérium sajtóosztálya, az utóbbi hónapok újabb lengyelellenes incidenseként értékelve a történteket.
A lengyel külügyi tárca mély aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Lviv Védőinek Temetőjében március 13-án este egy ismeretlen eredetű tárgy felrobbant. Ez egy robbanószerrel elkövetett, az utóbbi hónapokban Nyugat-Ukrajnából jelentett újabb lengyelellenes incidens – olvasható a minisztérium közleményében.

Reméljük, hogy az ukrán hatóságok elítélik a történteket és szavatolni fogják a lengyel emlékhelyek, valamint a háború és elnyomás áldozatai nyughelyének védelmét”– tette hozzá a tárca a közleményében.

Mint ismert, a lembergi (lvivi) lengyel katonai temetőben helyezték örök nyugalomra az 1919 és 1921 között vívott lengyel-szovjet és az 1918 és 1919 között vívott lengyel-ukrán háború során Lvivben elesett lengyel katonákat és szövetségeseiket. A minisztérium tájékoztatása szerint a robbanásnak nem voltak sérültjei, sem a sírokban, sem más építményekben nem keletkeztek károk. Az ukrán sajtó egy kisebb robbanásról számolt be, amely rendőrségi közlés szerint helyi idő szerint kedd este 9 óra 15 perc felé történt.

A lembergi Licsakivi temető múzeumának igazgatója szerint a robbanás egy füves területen következett be 30 centiméteres átmérőjű lyukat szakítva a gyepen. Úgy vélte, hogy az elkövető a robbanószerkezetet átdobhatta a temető falán.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések