Hirdessen itt

Európának nincs vesztegetni való ideje a migráció kérdésében

Európának nincs több vesztegetni való ideje, hogy megoldja a migráció okozta válság kérdését, a megoldást a lehető leggyorsabban el kell érni – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Brüsszelben, az uniós állam- illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozásának megkezdését követően tartott sajtótájékoztatóján.
Az uniós parlament elnöke aláhúzta, közös európai szabályokra van szükség a múlt években tapasztalthoz hasonló migrációs beáramlás megelőzésére, a polgárok ugyanis túl sokat vártak az uniós intézmények válaszára.

A migráció kezelésének problémájára eddig csak részleges válaszok érkeztek. A megfelelő uniós stratégia meglétének hiánya továbbra is a populisták malmára hajtja a vizet – szögezte le Tajani.

Mint fogalmazott, az Európáról közvetített üzenet az, hogy az uniós országok lezárják a határaikat, határozottan ellenzik néhány ezer menekült elosztását. “Ez nagyban befolyásolja az egyes választások eredményét” – húzta alá.

Véleménye szerint a balkáni migrációs útvonal lezárása érdekében tett erőfeszítésekhez hasonló fellépésekre van szükség a földközi-tengeri útvonal esetében is, amelyeken keresztül akár már a közeljövőben további több millió bevándorló érkezhet.

Az uniós parlament már tavaly novemberben elfogadta a menekültügyi rendszer reformjára vonatkozó javaslatát annak érdekében, hogy az hatékonyabbá, méltányosabbá és szolidárisabbá váljon. Az uniós tanács nem halogathatja tovább az állásfoglalást, szükség esetén akár minősített többséggel is megszavazva azt – közölte.

A következő, 2021-től érvényes többéves pénzügyi keretről szóló állásfoglalásában az Európai Parlament egy Marshall-terv elfogadását kérte Afrika számára, amely reményt adna több millió, alternatívák hiányában hazáját elhagyni kész afrikai számára – mondta. Tajani véleménye szerint meg kell erősíteni az unió határvédelmi ügynökségét (Frontex) is és több beruházást kell végrehajtani Tunéziában, Marokkóban, Nigerben, Maliban, Csádban és Líbiában a határellenőrzés javítása és az emberkereskedelem elleni fellépés érdekében. Emellett olyan befogadóközpontok létrehozását is finanszírozni kell, ahol az ENSZ vezetése alatt foglalkoznak a menedékkérelmek elbírálásával és a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszaküldésével – közölte az uniós parlament elnöke.

Az uniós tagországok állam- és kormányfői csütörtökön kezdődött kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójukon a migráció kérdésével és az eddig elért eredményekről az uniós tanács soros elnökségét betöltő Bulgária beszámolója kapcsán foglalkoznak. A tanácskozáson elsősorban a gazdaság- és a kereskedelempolitika kérdéseit, Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök angliai megmérgezésének ügyét, valamint az Egyesült Királyság európai uniós kilépéséről szóló tárgyalások állását vitatják meg.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések