A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lopott fotóval és hazugsággal kampányol egy a határon túli magyarok ellen uszító Facebook-oldal

Ellopta egy Székelyföldön élő család fotóját és uszító tartalmú plakátot csinált belőle a „Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt” elnevezésű Facebook-oldal. A fénykép alá ráadásul egy állevelet is írtak, tele valótlan állításokkal. A fotó tulajdonosa hiába kérte a tartalom eltávolítását, egyelőre nem történt előrelépés az ügyben. 
A történetet a Magyar Nemzet Online írta meg. A portál szerint a „Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt” elnezésű Facebook-oldal jelentős számú, 36 ezer követővel rendelkezik, és a határon túli magyarok szavazati joga ellen kampányol. Bárki gondolkodhat így, ezzel nincs baj, azzal már viszont igen, hogy hazugságokat terjeszt, ráadásul egy háromgyerekes székelyföldi családapától ellopott fotóval. Péntek délután öt órakor került fel a következő posztjuk:
Levelet kaptunk a Pásztor családtól. Írásukban boldogan fejtik ki, hogy ugyan egy percet nem éltek Magyarországon, és nem is akarnak idejönni, mert jó nekik Erdélyben, de mégis el fognak menni szavazni a 2018-as választásokon, hogy továbbra is kapják a pénzt a Fidesztől! Undorító, elég a szavazatvásárlásból! Lájkold és oszd meg a képet, ha te is elvennéd a Pásztor család szavazati jogát!”
A poszthoz a Felsősófalván élő panziótulajdonos, Parajdi Kálmán Endre családi fotóját tették, a következő felirattal:
Ez a határon túli család még sosem járt Magyarországon! A szülők mégis elmennek szavazni az én gyermekeim sorsáról!”
A posztot egyetlen nap alatt hétezerötszázan osztották meg, és csaknem hétszázan szóltak hozzá, sokan egészen alpári hangnemben, a határon túli magyarokat gyalázva – írja az mno.hu. A Pásztor család levele minden valószínűség szerint nem létezik – életszerűtlen, hogy valaki levélben tájékoztatna arról egy Facebook-oldalt, hogy szavazni fog, ráadásul az erdélyi családok egyetlen formában, beiskolázási támogatásként kapnak pénzt Magyarországról (ha magyar iskolába járatják a gyerekeiket), de ezt nem csak a Fidesz-kormányok alatt, hanem korábban is kapták.
A fotóra tett felirat viszont többszörösen is hazudik: Parajdi Kálmán Endre családjával együtt hét évig Zalaegerszegen élt és dolgozott (és fizetett adót), ráadásul mindhárom gyereke a zalaegerszegi kórházban született. Tíz éve költöztek vissza a székelyföldi Felsősófalvára, ahol egyrészt egy utazási irodát és szálláskereső oldalt visznek, valamint a Sóvidék Panziót és Vendégházat üzemeltetik. Kálmán és felesége egyébként nem regisztrált a választásokra, és ez azt jelenti, hogy akkor nem is szavazhatnak. Az előző ciklusban sem éltek ezzel a jogukkal. A családi fotót egy zalaegerszegi barát, Mészáros T. László fotós készítette egy készülő album, a Szerelmem, Székelyföld számára. A kép szerzője lapunknak elmondta: neki is rettentően kínos, hogy ez a fotó ilyen szituációba került, hiszen Kálmánék igazi jóbarátai.

Parajdi Kálmán hiába írt levelet az FB-oldal tulajdonosának, az nem reagált. Ezért hozzászólásban a következőt írta a kép alá:
Ehhez a poszthoz felhasznált családi kép használatához (amelyet feltehetően a Sóvidék Panzió & Vendégház oldalamról megkérdezésem és tudtomon kívül lopott le) nem adtam felhasználási engedélyt, még akkor sem, ha a fenti saját oldalon nyilvánosan elérhető!
Ennek ellenére azóta kapott gyalázkodó üzeneteket is, miközben magyarországi ismerősei és korábbi vendégei együttérzésükről biztosítják a székelyföldi családot. A képet egyébként többen jelentették azóta azzal, hogy uszító tartalom, ám (feltehetően automata) üzenetet kaptak a Facebooktól, hogy a bejelentést megvizsgálták, de az nem sérti a közösségi alapelveiket. Parajdi és a kép készítője is jelezte a közösségi oldal fele, hogy a kép lopott és jogtalanul használták fel, de ennek ellenére szombat este még elérhető volt az oldalon. Több mint négyezren lájkolták.

Forrás: mno.hu; Fotó: Mészáros T. László

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések