A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tudtad, hogy már az EU Bizottság szerint is rákkeltőek ezek az élelmiszerek?

Egy óriási változást hozó rendelet lépett életbe a MAI NAPTÓL, ami a hétköznapokat is érinti! Úgy tűnik, nagyon komolyan átalakulhatnak egyes élelmiszerek, így a hétköznapi életünk is.
Arról van szó, hogy az Európai Bizottság egy új rendelete értelmében csökkenteni kell rengeteg – több száz, vagy inkább több ezer – élelmiszer akrilamid tartalmát.
A rendelet mától lépett hatályba, és 2018 áprilisától lesz teljes érvényűen kötelező minden termékre. Amelyik élelmiszerben magasabb akrilamid tartalmat találnak a megengedettnél, azt kivonják a forgalomból – jelentették be az erre illetékes hatóságok.
Az akrilamid kis molekulasúlyú, vízben jól oldódó szerves vegyület. Használják többek között ipari kemikáliaként a poliakrilamid gyártásban.

2002-ben Svédországban figyeltek fel arra, hogy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten (120-150 °C felett) történő hevítésekor (pl. sütéskor, grillezéskor vagy zsírban történő sütéskor) természetes módon keletkezik akrilamid.

Az élelmiszeripari feldolgozás és az otthoni ételkészítés során egyaránt végbemenő, az élelmiszer „barnulását”, számos íz összetevő kialakulását is eredményező ún. Maillard-reakció során redukáló cukrok és aminosavak (főként aszparagin) reakciójával képződik akrilamid.

Számtalan független kutatás megállapította, hogy az akrilamid valójában erősen karcinogén, azaz rákkeltő, főleg ha halmozódik, és mint tudjuk, rengeteg élelmiszerben benne van, és ennek könnyen ki van téve az ember.

Az elfogyasztott ételekkel és italokkal bevitt akrilamid felszívódik a gyomor- és bélrendszerből, eljut a szervekbe és a szervezetben zajló anyagcsere folyamatok során átalakul.

Az egyik fő anyagcseretermék a glicidamid.

Feltehetően ez a vegyület okozza a kísérleti állatokban észlelt génmutációkat és tumorokat.

Nagyon sok termék tartalmazott és tartalmaz most is rengeteg ilyen anyagot, ami rendkívül káros, és erősen karcinogén.
A szeletelt burgonyaszirom; a snackételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér; a reggeli gabonapelyhek mind nagy mennyiségben viszik be a szervezetünkbe a gyiIk0s anyagot.
Sokan üdvözlik most az Európai Bizottság döntését, és remélik, hogy ezzel a rák kockázata és előfordulása visszaszorítható lesz az elmúlt évek sajnálatos növekedéséhez képest.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések