A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy Facebook-vezető: tönkretettük a világot

Már a sokadik egykori Facebook-vezető szólalt fel a közösségi oldal ellen. Ezúttal Chamath Palihapitiya figyelmezteti az emberiséget, aki 2007-ben csatlakozott a Facebookhoz és a felhasználószám növeléséért felelős alelnök volt. Véleménye szerint a közösségi háló káros a társadalomra és személy szerint hatalmas bűntudatot érez, hogy részt vett abban, amit a Facebook alkotott.
Szerintem olyan eszközöket teremtettük, amelyek tönkreteszik a társadalom működését – mondta el a Stanfordon tartott beszédében. A lájkok és a különböző interakciók egy rövid távú dopamin-löketet adnak, de nincs valódi interakció az emberek között, nincs beszélgetés, nincs együttműködés. Hozzátette, hogy a saját gyerekeinek nem engedi a Facebook használatát.

Pár hete Sean Parker, a Facebook egyik első befektetője volt az, aki nem túl hízelgően nyilatkozott a közösségi oldalról, szerinte ugyanis kihasználja az emberi pszichológia sebezhetőségét. Egy egykori termékfejlesztő, Antonio Garcia-Martinez szerint pedig a Facebook hazudik arról, hogy mennyire tudja befolyásolni az emberek véleményét és egy könyvet is írt a közösségi oldalnál végzett munkájáról.

De Chamath Palihapitiya nem csak a Facebookot, hanem az egész Szilícium-Völgyet szidja, véleménye szerint ugyanis a kockázati tőkés befektetők “haszontalan, idióta” cégekbe teszik a pénzüket ahelyett, hogy a valódi problémákkal foglalkoznának, mint a klímaváltozás, vagy a betegségek. A Facebook egykori vezetőjének saját kockázati tőkés vállalata van, ami egészségügyi és oktatási területeken tevékenykedő vállalatokat finanszíroz. Hozzáteszi, hogy a technológia szektor befektetőit mindenki istennek hiszi, de valójában a nagyságukat inkább a szerencsének köszönhetik, mint a képességeiknek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések