A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brutális újszülöttgyilkosság – két gyermekét is megölte a karcagi asszony, 20 év fegyházat kap

Húsz év fegyházra súlyosította a Szegedi Ítélőtábla annak az asszonynak a büntetését, aki – miután egyszer már elítélték újszülött gyermeke megöléséért – ezt a bűncselekményt a negyedik babája szülésekor, évekkel később ismét elkövette.
A korábbi büntetése alatt feltételesen szabadlábra helyezett asszony 2009-ben és 2012-ben két fiúgyermeket szült az akkori élettársának. A család a vádlott szüleinek karcagi házában élt.

Az asszony 2013 első felében ismét teherbe esett, amit mindenki előtt titkolt. 2014. január 7-én este az asszony fürödni kezdett, amikor megindult a szülés, és egy leánygyermeknek adott életet.

A nő a babáját először fojtogatta, majd addig ütötte a fejét, mígnem azt gondolta, a gyermek meghalt.

Ekkor az általa halottnak hitt csecsemőt egy nejlonszatyorba tette, és a konyhába rejtette. Az apróság nyöszörgésére a családtagok lettek figyelmesek, akik értesítették a mentőket.

Noha a mentők, a karcagi kórház, majd a debreceni klinika orvosai mindent megtettek az újszülött megmentése érdekében, a kicsi január 8-án meghalt.

A Szolnoki Törvényszék ez év március 6-án a nőt 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, és 13 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte.

Az ügy a fellebbezések után került a Szegedi Ítélőtáblára. A táblabíróság a büntetési tételt most, december 7-én jogerősen 20 évre súlyosította.

Korábban csak három és fél évet kapott, de azóta változott a törvény


Tizenkilenc évvel ezelőtt, 1998 júliusában elkövetett hason­ló­an brutális tette miatt 2000-ben 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték. Az újszülött megölését a magyar jog hosszú ideig enyhébben minősülő bűncselekménynek minősítette az emberölésnél.

Míg az emberölést a Btk. 5-től 15, addig az újszülött megölését „csupán” 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta.

Elsődlegesen ezzel magyarázható, hogy a vádlott hasonló cselekményéért korábban jóval alacsonyabb büntetést szabott ki a bíróság.

A törvény módosításával azonban 1999. március 1-jétől az emberölésnél is súlyosabban minősül annak a cselekménye, aki a 14. életévét be nem töltött személy életét oltja ki.

Az erre vetemedőkkel szemben a törvény azóta 10-től 15 évig terjedő – különböző minősítések esetében akár életfogytig tartó – szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések