Hirdessen itt

Rovarirtóval szennyezett tojások: egyre több országból jelentenek szennyezett szállítmányokat! A csirkehúsokban is ott lehet?

Óriási botrány: az élelmiszeripari vezetőség egy része bele is bukhat? rovarirtóval szennyezett tojásokat próbálnak letagadnia felelősök!
Mint ismeretes, hatalmas botrányt kavarta mérgezett tojások ügye nemrég szerte a világon. Eredetileg Hollandiában tört ki a galiba, ahol az élelmiszeripari vállalat azzal szabadkozott, hogy ők mindent megtettek - írja az origo.hu.

Úgy tűnik mégsem, mert több tonnányi olyan tojás került forgalomba, és lett exportálva más országokba, melyek komoly mérget tartalmaznak.

Óriási visszahívási akciók indultak, de még így is rengeteg olyan készlet lehet, melyet lehet, hogy már valaki elfogyasztott.

A németek a hollandokra, a hollandok a németekre és a belgákra mutogatnak, az unió már arról fél, hogy az élelmiszeripar iránti bizalom totális megrendülése következhet be.

Magyarországon a boltokban lévő tojások kétharmada magyar, ezek biztonságosak. A maradék egyharmaddal azonban egyelőre óvatosan kell bánni. - tudatták az emberekkel a magyar hatóságok.
A tojások a Fipronil nevű mérget tartalmazzák. Ez azért nagyon veszélyes, mert bár tüneteteket nem okoz hanem hosszabb távon károsítja a májat! persze sokat kellene fogyasztani belőle, hogy hasson a méreg, melyet eredetileg rovarirtóként használtak.

Sokan nagy veszélyhelyzetet rendeltek el, mivel a zsírban oldódó hatóanyag felhalmozódik a szervezetben, és hosszabb távon a belső szerveket is tönkreteheti.

Július 28-án tört ki a botrány első szele ekkor söpört végig Hollandia-szerte.

Elképesztő mennyiségben semmisítettek meg tojást, 180 baromfitelepet vizsgáltak át. Németország több nap késéssel, augusztus 3-án állította le a holland tojás bevitelét. Az Aldi áruházlánc bejelentette, hogy megsemmisíti a polcain található összes tojást, bármelyik országból származik is. - írja az Origo.

A hazai Aldi állítja, hogy csak magyar tojást forgalmaznak, ezért nincs szükség megsemmisítésre - ez vajon igaz? Ki tudja... nem árt azért óvatosnak lennünk.
A hollandok később bejelentették azon tojások kódját, melyekben lehet szennyezés. Aki fél a rovarirtóval szennyezett tojásoktól, az a kódlista segítségével minden egyes tojásról külön-külön meg tudja állapítani, hogy lehet-e benne Fipronil. - taglalták.

De vajon miért van az, hogy a holland tojások mellett hazánk a lengyel tojásokat is ellenőrzi? Sokakban az a gyanú, hogy más tojások sem feltétlen biztonságosak, és hogy belekeveredhetett más gyárakban is a méreg a tojásokba.

A módszer egyszerű, a német és belga tojástermelők is használják a módszert: Fipronil és Dega-16 keverékével fertőtlenítik a baromfiüzemeket.

Ez azért irdekes, mert az egyik egy több országban tiltott szer, míg a másik egy bevált fertőtlenítő is egyben. A Fipronil ha a tojásban is felhalmozódik, miért ne halmozódna fel a csirkékben?

ha ez így van, akár a csirkehúsokban is lehet belőle nagyobb mennyiség, ez esetben viszont már jóval "könnyebb" bevinni a nagyobb mértékű, már komolyan egészségkárosító adagot...

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések