A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Drasztikusan nőttek a fizetések - mutatjuk, melyek a legmagasabb juttatást garantáló munkakörök

A versenyszférában és az közszférában is emelkedtek a keresetek. Míg az előbbiben eddig átlagosan 7-10 ezer forinttal növekedtek a bérek, idén májusban már 10-30 ezerrel nőttek a fizetések. A növekedés még úgyis számottevő, hogy egyes ágazatokban az átlagtól elmarad. Ilyen a kereskedelem és a vendéglátás is.
A KSH adatai szerint 2016-ról 2017-re 2-3-szor nagyobb növekedés tapasztalható a legtöbb ágazatban, míg egy évvel korábban. Míg 2016-ra átlagosan 10 ezer forinttal nőttek a bérek, tavalyhoz képest idén májusra már 20-30 ezer forintos növekedés figyelhető meg. Ez a mezőgazdasági fizikai munkásoknál azt jelenti, hogy tavaly átlagosan bruttó 170 ezer forintot vihettek haza, míg idén már 195 ezer forintot. Az építőiparban ez bruttó 163 ezer és bruttó 185 ezer forintot jelent.

A legtöbb szellemi munkás legalább bruttó 300 ezer forintot keres. A legjobban fizető munkakörök az információ, a kommunikáció szektorában találhatók, ahol az átlagfizetések bruttó félmillió forint körül mozognak. A legtöbb pénz az energiaszektorban kereshető, ahol a szellemi dolgozók átlagkeresete 1,3 millió forint, a fizikai munkásoké pedig 400 ezer forint.

A legrosszabbul fizető munkák a textiliparban és a turizmus-vendéglátásban vannak, ahol bruttó 277 ezer és 161 ezer forint körül keresnek a dolgozók. Az átlagkeresettől a kereskedelem is elmarad, ahol a fizetés bruttó 170-190 ezer forint körül mozog - írja a Magyar Idők.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések