A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kilépés megakadályozását sürgeti a Brexit-miniszter volt kabinetfőnöke

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének megakadályozását sürgette a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter volt kabinetfőnöke. Szerinte a kiválás lenne a legnagyobb csapás a szigetország történetében a második világháború óta.
James Chapman, aki májusig vezette David Davis stábját, új politikai mozgalom létrehozására szólított fel a kilépés meggátolására - idézte a brit sajtó szerdán a Twitter közösségi portálra írt bejegyzését. A bírálat - mint a sajtó fogalmazott - egy olyan embertől érkezett, aki nemrég még tűzközelben volt a Brexit-tárgyalásokon, és olyan időszakban, amikor a kormányfő kilépési stratégiája szinte nyílt politikai vita tárgya a júniusi előrehozott választásokon meggyengült pozíciója miatt.

"Ideje, hogy a józan képviselők - minden pártban - beismerjék, a Brexit katasztrófa. Ha kell, alapítsanak új pártot, és csinálják vissza!" - szólított fel a volt kabinetfőnök. James Chapman a brit európai uniós tagságról szóló 2016-os népszavazás után került David Davis kabinetjének élére. Előtte George Osborne akkori pénzügyminiszter stábjában dolgozott, részt vett a politikus kampányában a tagság fenntartása mellett. Régebben a Daily Mail című - erősen EU-ellenes - tömeglap politikai szerkesztője volt. Jelenleg egy PR-cég munkatársa.

A brit kormány tagjai között komoly ellentétek feszülnek a Brexittel kapcsolatban. A miniszterelnököt korábban a "kemény Brexit" híveként tartották számon, aki azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépéssel távozzon az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is. Az előrehozott választások után azonban egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Theresa May maradéktalanul érvényesíteni tudja a "hard Brexit" stratégiáját, amellyel egyébiránt a kormánytagok közül sem ért egyet mindenki.

Philip Hammond pénzügyminiszter átmeneti időszakot tart szükségesnek a kilépési feltételek fokozatos életbe léptetésére, és mindenképp el akarja kerülni, hogy az Egyesült Királyság e nélkül, sőt akár úgy váljon ki az Európai Unióból, hogy nem születik megállapodás Brüsszellel - mintha sziklafal pereméről lépne le (ezt emlegetik "cliff edge" Brexitként). A kabinetből azonban többen, köztük Liam Fox külkereskedelmi miniszter azt hangsúlyozzák, hogy az átmeneti időszak, beleértve a személyek szabad áramlásának fenntartását, ellentmond a kilépésről tartott 2016-os brit népszavazás eredményének.

(Forrás: MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések