Időjárás:Időjárás
loading...

Ódákat zengett, hogy mentették meg Európát, éppen csak hazánkat felejtette el megemlíteni – De megnyugtatott: úgysem úszhatunk meg a több millió afrikai migránst

Az Európai Unió (EU) a menekülthullámot nem nézi tétlenül – szögezte le Johannes Hahn uniós bővítési biztos, osztrák politikus a Kurier című osztrák lap vasárnapi számában megjelent interjújában, amelyben arról is beszélt, hogy a menekültügyi problémákat nem lehet rövid távon megoldani.
Rámutatott: ha az unió nem tett volna intézkedéseket, úgy már most is jelentősen több menekült lenne a kontinensen. Hozzátette, hogy az EU intézkedéseinek köszönhetően a Törökország irányából érkezők száma 98 százalékkal csökkent.

Úgy fogalmazott: megérti az európaiak igényét, hogy a menekültkérdésben mielőbbi megoldást érjenek el, azonban ez azonban nem lehetséges.

Hahn felidézte: ugyan megnőtt a Földközi-tengeren átkelő menekültek száma, azonban így csak ötödannyian érkeznek ebből az irányból, mint ahányan korábban a menekültválság tetőpontján jöttek a balkáni útvonalon. A Földközi-tenger felől érkezők 90 százaléka gazdasági menekült, ez a döntő különbség köztük és a balkáni útvonalon jött szíriai háborús menekültek között.

Arról is beszélt, hogy az unióba ellenőrzés nélkül lépnek be emberek, továbbá az EU-n belüli menekültelosztás sem működik eredményesen. “Humanistaként nem lehet elfogadni, hogy emberek meghalnak, miközben az életük jobbításáért küzdenek” – mondta az osztrák politikus.

Hahn hangsúlyozta, hogy nem elegendőek csupán a líbiai partoknál bevezetett intézkedések, hiszen korábban is több lépés hozta meg a kívánt hatást: az unió és Törökország közötti egyezmény, a balkáni útvonal lezárása és az egyes balkáni államok segítsége.
Meglátása szerint az egész menekültútvonal egy hatalmas üzlet az embercsempészeknek, így ezt az üzleti modellt kell “szétverni”. Úgy vélte, hogy a határellenőrzés csak egy része az intézkedéscsomagnak, hiszen az embercsempészek a nagyvárosokban is megtalálhatóak, ezért a rendőri egységeknek itt is el kell járniuk.

“Sokat tettünk a líbiai helyzet stabilizálásáért” – magyarázta Hahn és kifejtette: a viszonylag békésebb területeken felállították az iskolai rendszert, az egészségügyi ellátást és megkezdték a kórházak felújítását. Továbbá 24 millió euróval támogatták a líbiai parti őrséget.

Úgy vélte, hogy az afrikai menekültprobléma még sok éven át fogja foglalkoztatni Európát. Becslése szerint a jelenlegi egymilliárdos afrikai lélekszám az évszázad közepére kétmilliárdra, az évszázad végére pedig négymilliárdra duzzadhat.

Kiemelte: az unió Szenegállal való együttműködésének eredményeképpen a Szenegálból menekülők számát sikerült jelentősen csökkenteni, hiszen a szenegáli kormány felvilágosító kampánya miatt évi tízezer alá szorították az országot elhagyók számát.

Forrás: inforadio.hu
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog