A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem, Magyarországon nem zaklattak vagy zsákmányoltak ki kiskorú migránsokat

A kísérő nélküli kiskorúak ellátásáról egyeztetett az Európa Tanács illetékes testülete, az úgynevezett Lanzarote-bizottság Budapesten. 
A szerdától itt tartózkodó bizottság vizsgálata során „nem merült fel olyan eset“, amely szerint Magyarországon kísérő nélküli kiskorút szexuálisan zaklattak vagy kizsákmányoltak volna – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A tárca közleményében felidézte, az Európa Tanács gyermekek szexuális kizsákmányolása és szexuális zaklatása elleni védelemről szóló 2007-es, úgynevezett lanzarotei egyezmény Magyarországon 2015. december 1-jén lépett hatályba. Az egyezmény legfőbb felügyelő szerve a bizottság, a részes államok kormányzati szakértőiből álló testület. A bizottság a kormány meghívására érkezett Magyarországra. A látogatáson a delegáció tagjai személyesen győződhettek meg a gyermekek védelméről a röszkei és tompai tranzitzónákban, valamint kétoldalú találkozókat is tartottak – írták.

A Claude Janizzi vezette küldöttség pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériumába látogatott, ahol Pacsay-Tomassich Orsolya nemzetközi és európai uniós ügyekért, valamint Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal képviselőivel együtt fogadta a delegációt.

A tájékoztatás szerint a bizottság bevezetőjében azt közölte, hogy vizsgálatuk során „nem merült fel olyan eset“, amely szerint Magyarországon kísérő nélküli kiskorút szexuálisan zaklattak vagy szexuálisan kizsákmányoltak volna. A kétoldalú egyeztetésen szó esett a többi közt a hatályos jogi szabályozás hátteréről, valamint a kísérő nélküli kiskorúak ellátásának gyakorlati megvalósításáról. A látogatásról a bizottság külön jelentést készít, az itt szerzett tapasztalatokról a következő, várhatóan októberben tartandó plenáris ülésen számol be – fűzték hozzá.

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések