A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Minden eddiginél nagyobb veszélyben Európa! Új útvonalról özönlenek a migránsok!

Spanyolországot viselheti meg nemsokára a legjobban a válság, miután egyre több Algériából és Marokkóból induló migránscsónak ér itt partot – ezt kihasználva az embercsempészek csökkentették is a térségben az áraikat.
Idén már 60 százalékkal nőtt a spanyol partokra érkező migránsok aránya a tavalyi adatokhoz képest. Múlt szerda és vasárnap között nyolc bárkát és gumicsónakot kísért az andalúz kikötőkbe a parti őrség több hajója, a fedélzetükön 380 emberrel – írja az Express.

A háborúba süllyedt Líbiát egyre több migráns szeretné elkerülni, főleg mióta kérdésessé vált, hogy Olaszország mit tesz a felé tartó hajókkal. A Spanyolországig vezető út ugyan hosszabb, de biztonságosabbnak tűnik, ráadásul a csempészek az árcsökkentéssel vonzóbbá is tették: a korábbi 1770 font (616 ezer forint) helyett már csak 800 fontot (278 ezer forint) kérnek minden egyes migránstól. Napjainkban a spanyol partokon közel annyian kötnek ki, mint ahányan a korábbi legfőbb tranzitországba, Görögországba érkeznek – de a spanyol útvonalat megtevők száma egyre nő.

Idén százezren keltek át a Földközi-tengeren. Közülük 80 ezren még Olaszországba érkeztek, de már érezhető a változás: 2017 első fél éve alatt 6400 migráns kötött ki Spanyolországban, míg 2016-ban a teljes év alatt 8100-an érkeztek.

Líbiában egyre több Európába tartó migráns válik a bűnbandák áldozatául: sokan örökké rabszolgasorban ragadnak az országban, míg másokat halálra kínoznak a táborokban, de az Iszlám Állam terroristái is megkörnyékezik és zsarolják a menekülőket. Az EU-s hatóságok pedig szigorítani akarnak az olasz partokon kikötő migránsok ellenőrzésén, így sokan új utakat keresnek – amelyek Spanyolországba vezetnek.

Az átkelés azonban nem veszélytelen, főleg mivel a tengerszakaszon nagyon erős az áramlat. Múlt héten legalább 69 migráns fulladt a tengerbe a spanyol partok közelében, miután elsüllyedt a hajójuk. A migránsok fuldoklását brit turisták is végignézték a strandról, a katasztrófát csak három utas élte túl. Az ENSZ Menekültügyi Bizottsága szerint „ez volt az elmúlt évtized legborzalmasabb tragédiája a spanyol tengeren”.

Forrás: faktor.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések