Időjárás:Időjárás

Megkezdődött a német csapatok kivonása Törökországból

Elkezdték vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióban részt vevő német alakulat kivonását a törökországi Incirlik légi támaszpontról. 
A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint elsőként egy légi utántöltő repülőgépet helyeztek át az új műveleti bázisra, a jordániai Al Azrak támaszpontra, ahová egy másik német gép is érkezett, amely a felszerelést és a kiszolgáló személyzetet szállította.
A Bundeswehr – a német hadsereg – katonáit azért helyezik át, mert az ankarai vezetés megtagadta a német szövetségi parlament (Bundestag) képviselőinek, hogy meglátogassák őket Incirlikben. Ez az első eset, hogy viták miatt német katonákat egy NATO-partner területéről áthelyeznek olyan országba, amely nem tagja az észak-atlanti szövetségnek.
Az áthelyezésről júniusban döntött a német kormány, a Bundestag támogatásával. A Bundestag határozatában kiemelte, hogy a Bundeswehr úgynevezett parlamenti hadsereg, a törvényhozás rendelkezik felette, ezért biztosítani kell, hogy a képviselők felkereshessék a külföldön szolgáló alakulatokat.
A török vezetés azért akadályozza a képviselők látogatásait, hogy nyomást gyakoroljon Berlinre. A nyomásgyakorlással elsősorban azt próbálja elérni, hogy adják ki a tavalyi puccskísérlet után Németországba menekült katonatiszteket.
A Bundeswehr-alakulat állomásoztatása mellett egy sor további ügy is feszültséget okoz a német-török kormányzati kapcsolatokban. Legutóbb Berlin megtiltotta Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy beszédet mondjon németországi támogatói előtt a hamburgi G20-csúcs alkalmából. Erdogan szombaton Hamburgban azt mondta, hogy a német kormány döntése “visszaüt majd, mint egy elhajított bumeráng”.
Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog